„Cea mai poluată țară din lume” marți, 15 martie, se află în Europa. E mai rău decât în China sau India
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto ilustrativ poluare de Vitaly Vlasov, de la Pexels
Foto ilustrativ poluare de Vitaly Vlasov, de la Pexels
„Cea mai poluată țară din lume” marți, 15 martie, se află în Europa.

Furtuna Celia provoacă o „invazie a aerului saharian încărcat cu praf în suspensie” pe peninsulă, care, potrivit Meteored, a făcut din Spania „cea mai poluată țară din lume” marți, 15 martie.

Fenomenul, care nu este dăunător sănătății pentru că este natural, se va menține vizibil pentru tot restul săptămânii, producând și ploi de noroi.

Orașe precum Avila, Salamanca, Segovia sau Madrid s-au trezit cu concentrații de particule sub 10 micrometri (PM10) aproape de 1000 de micrograme pe metru cub (µg/m3).

Pentru a înțelege amploarea problemei, trebuie să știm că media zilnică pe care OMS o consideră sănătoasă este de 45 µg/m3. În peninsulă, însă, datele de marți sunt mai mari decât cele observate în țări precum China sau India, unde ceața este un fenomen frecvent, scrie 20min.es.

Particulele de praf în suspensie au un impact considerabil asupra calității aerului: îngreunează vederea, provoacă iritații oculare și pot cauza probleme respiratorii. Dar ceața are și efecte pozitive. „Reduce șansa de furtuni tropicale și este un îngrășământ natural pentru ocean și sol”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel