Cea mai mare reţea de scrisori nigeriene din lume, destructurată de poliţiştii spanioli
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Poliția Națională din Spania
Foto: Poliția Națională din Spania
Poliția Națională spaniolă, în cadrul unei operațiuni comune cu Europol, a dezmembrat sâmbătă o organizație criminală dedicată escrocheriilor internaționale prin metoda scrisorilor nigeriene, transmite publicația spaniolă ABC. Au fost arestate 80 de persoane și au fost efectuate 53 de percheziții simultane în regiunile Madrid, Barcelona, Malaga și Santander.

Forțele de ordine au găsit peste 500.000 de dolari și 30.000 de euro. Anchetatorii estimează că rețeaua de escroci a reușit să înșele peste o mie de victime din întreaga lume, în principal persoane în vârstă care locuiesc în SUA, și că este una dintre cele mai mari organizații criminale dedicate acestei modalități infracționale. Nucleul de conducere al organizației avea sediul în orașele madrilene Parla și Fuenlabrada, cu ramificații pe întreg teritoriul național, în Marea Britanie, Mexic și Statele Unite, notează g4media.ro.

Cum acţionau escrocii

Operațiunea a început la sfârșitul anului 2019, când agenții au detectat colete din SUA cu sume mari de bani ascunse în interiorul revistelor. La scurt timp, și ca urmare a colaborării internaționale a autorităților fiscale și polițienești din țările afectate, autoritățile au descoperit că aveau de-a face cu o organizație criminală dedicată fraudei prin modalitatea cunoscută sub numele de scrisori nigeriene și al cărei nucleu de conducere se afla în Comunitatea Madrid. Modul de operare consta în încredințarea unui atelier de copiere situat în orașul Fuenlabrada pentru tipărirea în masă a scrisorilor care simulau loterii sau alte premii, precum și moșteniri familiale nerevendicate. Acestea erau tipărite în două moduri, fie cu numele și prenumele victimelor, fie în mod generalizat, urmând ca acestea să achiziționeze etichete individualizate cu datele personale și adresa pentru a le plasa pe plicuri. Ulterior, escrocii mergeau în Portugalia pentru a trimite scrisoarile, deoarece costul serviciului poștal e mult mai mic decât în Spania. Anchetatorii au calculat că un cost aproximativ pentru trimiterea tuturor scrisorilor este de jumătate de milion de euro. Victimele, întotdeauna vârstnici și pensionari, contactau numărul de telefon care apărea pe scrisori și răspundeau la un mic chestionar pentru a le afla puterea de cumpărare. Oamenii erau informați că pentru a revendica premiul trebuia să plătească o sumă inițială pentru taxe și impozite birocratice, cei afectați trebuind să plătească între 1.000 și 30.000 de euro. 

Ce sunt scrisorile nigeriene

Metoda de înșelăciune, „scrisoarea nigeriană” este una dintre cele mai cunoscute. Datorită avansului tehnologic și aplicațiilor de ultimă generație accesibile gratuit de pe internet direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, scrisorile nigeriene au devenit tot mai sofisticate deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei și comunică prin intermediul unor aplicații criptate precum WhatsApp și Messenger Facebook, ceea ce face îngreunează mult atât identificarea infractorilor cât și dovedirea faptelor lor. Sumele de bani obținute de la victimele credule nu sunt însușite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare și nebancare (așa-numitele „conducte”), folosindu-se diferite justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparență de legalitate a încasării finale și o credibilitate sporită a provenienței sumei de bani dintr-o operațiune reală de către dobânditorii subsecvenți până la beneficiarul final.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel