Cea mai mare plantaţie de canabis din Europa, distrusă
Cea mai mare plantaţie de canabis din Europa a fost anihilată de poliţia din Spania.
Plantaţia, descoperită între oraşele Artajona şi Olite din regiunea Navarra, se întindea pe o suprafaţă de 67 de hectare şi conţinea aproape 415.000 de plante.
Proprietarul plantaţiei declarase că producea cânepă pentru uz industrial. Agenţii au început, însă, să aibă suspiciuni după ce au constatat că destinaţia finală a plantelor era în ţări precum Elveţia şi Italia, unde această plantă poate fi procesată pentru a fi transformată în canabidiol (CBD).
Trei suspecţi au fost reţinuţi în urma operaţiunii. Aceştia conduceau un depozit de dimensiuni mari în Artajona, dotat cu sistem de ventilaţie şi control al temperaturii pentru uscarea plantelor.
Poliţiştii au interceptat un camion pregătit de plecare, cu destinaţia Italia, care transporta 23.000 de plante uscate de canabis.
În interiorul depozitului au fost găsite aproximativ 13.000 de plante.
Poliţia a declarat că toate plantele au fost distruse, împreună cu cele care creşteau pe plantaţie, care ar fi avut o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro după procesarea şi transformarea în CBD, scrie Agerpres.
Percheziţii în trei judeţe, la presupuşi traficanţi de droguri
"Grupul de criminalitate organizată este format din membri cu atribuţii specifice, structuraţi pe trei paliere infracţionale distincte, după cum urmează:
A. PALIERUL FURNIZORILOR:
Format din cetăţeni români, stabiliţi în Spania, care asigură procurarea drogurilor de risc din culturile de canabis din acea ţară şi livrarea acestora către membrii grupării din România.
B. PALIERUL DEPOZITARILOR ŞI DEALER-ILOR "EN GROSS":
Aceştia sunt specializaţi în primirea unor cantităţi mari de droguri de risc din Spania, depozitarea, manipularea şi distribuirea acestora către ceilalţi membrii ai grupării infracţionale care acţionează în Timişoara.
C. PALIERUL CLIENŢILOR-DEALERI:
Acesta este format din clienţii fideli ai celor din cel de-al doilea palier, achiziţionând în mod organizat şi constant canabis în baza unor relaţii de încredere reciprocă.
Din acest segment al grupului fac parte atât dealeri mari de droguri (care cumpără cantităţi de 1 kilogram sau mai mult) cât şi dealeri mici (care cumpără cantităţi moderate de canabis, între 100 şi 500 grame), aceştia fiind specializaţi în vânzarea aceluiaşi tip de drog.
De asemenea, este vizată activitatea unei grupări care acţiona la nivelul municipiului Lugoj specializată în comercializarea de droguri de risc şi de mare risc şi efectuarea, fără autorizaţie, de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, reţinându-se că există conexiuni între aceasta şi membrii grupului infracţional organizat care acţiona pe raza municipiului Timişoara.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 34 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Craiova şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş - Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi Serviciul Criminalistic, precum şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi "Glad Voievod" Timişoara şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", transmite DIICOT. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News