Data publicării:
Cea mai mare greșeală a coaliției PSD - PNL, uitată de Marcel Ciolacu: De aici, tot haosul care a dat România peste cap

Fisuri în coaliția de guvernare. Aceasta a fost măcinată - și încă este- de viziuni total diferite pe aspecte importante pentru România și români.
Bogdan Chirieac a analizat recentele disensiuni din cadrul coaliției guvernamentale, subliniind că afirmațiile privind schimbarea lui Crin Antonescu din funcția de candidat al coaliției nu sunt utile în contextul campaniei electorale. Acesta a remarcat că recunoașterea oficială a acestor conflicte interne nu face decât să sublinieze tensiunile și incertitudinile legate de candidatul coaliției, neaducându-i acestuia niciun beneficiu de imagine în cursa pentru Cotroceni.
„E o afirmație inutilă în contextul campaniei electorale. Domnul Crin Antonescu este candidatul coaliției, a fost confirmat de nenumărate ori. N-au făcut altceva decât să confirme că în interiorul coaliției au existat mari disensiuni în privința candidatului Crin Antonescu. Deci nu i-au făcut un serviciu.
Faptul că recunosc oficial că domnul Crin Antonescu a fost cât p-aci să fie schimbat cu Ilie Bolojan și apoi noi știm, pe surse, că s-a opus Marcel Ciolacu, care a invocat – poate pe bună dreptate – stabilitatea coaliției la guvernare, nu i-a făcut un serviciu”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, la B1 TV.
Influența lui Klaus Iohannis asupra alegerilor, cauza haosului din România
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că scoaterea UDMR de la guvernare a reprezentat una dintre cele mai mari greșeli pe care formațiunile politice aflate la putere au putut să o facă în ultima vreme. Bogdan Chirieac susține că această declarație este, mai degrabă, o invitație de colaborare între PSD și UDMR.
De asemenea, el a mai atras atenția asupra influenței pe care fostul președinte Klaus Iohannis a avut-o asupra deciziilor luate de coaliția PSD-PNL și susține că mutarea alegerilor din luna septembrie în decembrie a reprezentat o eroare majoră care a determinat haos în România.
„E o invitație de colaborare în viitor între PSD și UDMR. (...) Sigur că UDMR-ul aduce un plus de profesionalism, suntem cu toții de acord cu acest lucru. Dar marea greșeală nu a fost darea afară a UDMR. Să păstrăm, totuși, proporțiile. Dar premierul Marcel Ciolacu face o invitație pentru viitor. Ceea ce mă îngrijorează un pic, pentru că eu speram că onorabila coaliție rămâne la putere și după prezidențiale.
Cea mai mare greșeală a coaliției PSD-PNL a fost că s-a lăsat influențată de fostul președinte Klaus Iohannis și că au mutat alegerile din septembrie în decembrie. De aici a intervenit tot haosul care a dat România peste cap. Dintr-o ambiție prostească a fostului președinte, care n-a găsit slujbă la NATO, nu l-a vrut nimeni în exterior, iar domnia sa a considerat că nu trebuie să fie doi președinți – unul în funcție, unul ales în România, vreme de trei luni de zile.
Și a fost greșeala PNL-ului care a dat curs dorinței aberante a președintelui Klaus Iohannis. (...) După cum văd că e discursul politic, deja se fac bisericuțe. PSD-UDMR, PNL și UDMR nu sunt buni prieteni, pentru că PNL i-a dat afară de la guvernare”, a mai declarat Bogdan Chirieac.
Emil Hurezeanu: rămâne sau nu în fruntea MAE?
Despre declarațiile premierului Marcel Ciolacu privind posibila remaniere a lui Emil Hurezeanu din fruntea MAE, Bogdan Chirieac a afirmat: „Probabil că s-a grăbit, dar nu e vorba de grabă. Probabil nu are acordul președintelui interimar Ilie Bolojan. Eu n-am nicio îndoială că premierul Ciolacu vrea să-l schimbe pe Emil Hurezeanu.
Problema lui Marcel Ciolacu, acum, e opoziția fățișă, declarată oficial a lui Ilie Bolojan. PNL-ul nu dorește schimbarea ministrului de Externe. Cu tot ce derivă de aici. Încă o fisură în interiorul coaliției. Ultimele declarații nu ne aduc nici stabilitate, nici liniște, nici mulțumire. România are o singură linie de stabilitate în acest moment: coaliția și actualul Guvern. În rest, totul e un haos în țară. Ei bine, se pare că nici coaliția nu este stabilă!”
Bogdan Chirieac crede că Emil Hurezeanu va fi menținut în funcție: „Dacă a spus Ilie Bolojan că râmâne, iar Kelemen Hunor a spus că nu s-a discutat în coaliție, probabil că da”.
Va fi schimbat ambasadorul Andrei Muraru?
Bogdan Chirieac este de părere că o schimbare a ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, nu va putea avea loc în următoarele luni, având în vedere că un nou președinte va prelua mandatul după alegerile din mai și va dori să numească un ambasador.
„Probabil că nu va fi revocat în acest moment, din cauza opoziției lui Ilie Bolojan. Acum, cinstit vorbind, domnul ambasador trebuie numit de președintele ales. Domnul ambasador Muraru nu are, în acest moment, în mod evident, niciun fel de trecere în zona republicană, în zona administrației și în zona majorității americane din Congres.
Deci, probabil, ar fi de dorit o personalitate care n-a servit sub administrația Biden la Washington. Dar schimbarea nu se poate face în următoarele 2-3 luni, pentru că va veni un nou președinte care își dorește să numească un ambasador pentru cel mai important aliat al României, SUA. Cum vor lucra?
Muraru, pe surse, i-ar fi sabotat de-a dreptul vizita lui Marcel Ciolacu, din 2023, la Washington, când s-a întâlnit cu Antony Blinken și Lloyd Austin. Atunci s-a spus că nu știu ce mail-uri n-au fost date la timp către partenerii americani. Deci de acolo a pornit tot conflictul (n.r. dintre Muraru și Ciolacu). Domnul Klaus Iohannis nici n-a vrut să audă de schimbarea ambasadorului Muraru. Care, altminteri, e acolo, are conexiuni bune pe zona democrată, a administrației Biden. Dar acum nu mai e cazul!
Iar ce vine din administrația Biden - pentru că acolo ni s-a tras și suspendarea Visa Waiver pentru România - fusese acordată de administrația Biden. Nimeni n-a prevăzut asta! Totuși, nu știu dacă putea cineva de la București să prevadă. Asta a fost, nu puteam să bănuim ce face Donald Trump!
Marcel Ciolacu subliniază cu putere relația cu SUA, în ultimele trei zile, iar Ilie Bolojan subliniază cu aceeași forță relația cu UE. Dacă e o înțelegere între cei doi, felicitări! Pentru că România trebuie să stea în șpagat multă vreme, până se înțeleg problemele occidentale. Domnul Ilie Bolojan pare că nu se apleacă deloc pe ceea ce înseamnă stabilitatea coaliției: disensiunile privind ministrul de Externe, disensiuni privind UDMR la guvernare sau nu. Și multe alte lucruri pe care le vedem în interiorul acestei coaliții”, a încheiat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News