Cea mai intensă caniculă din acest an. Sudul Europei se ”coace” la 40-45 de grade Celsius
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Temperaturi extreme se vor înregistra săptămâna aceasta în aproape toată Europa. Grecia a anunțat deja Cod Roșu de caniculă. România va fi și ea afectată. 

Părți din sudul Europei se vor ”coace” la aproximativ 40-45 de grade Celsius, relatează severe-weather.eu. Specialiștii spun că se așteaptă cea mai intensă caniculă din vara anului 2021.

Temperaturile ar putea să depășească mult peste 40 de grade Celsius în unele zone, posibil în Grecia până la aproximativ 45 de grade Celsius, în weekend. Acest lucru va spori semnificativ amenințarea cu incendii în regiunea mediteraneană și peninsula Balcanică.

Un nou blocaj al maselor de aer

Motivul care stă la baza acestui val de căldură este un nou blocaj la nivel superior din regiunea mediteraneană în peninsula Balcanică. Căldura va fi extremă și ar urma să persiste cel puțin o săptămână, posibil mai mult în sud.

Părți din Italia, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, România, Bulgaria și Grecia sunt afectate de temperaturi extreme.

Anunțul făcut de Elena Mateescu, directorul ANM

”Val de căldură și disconfort termic ridicat pe tot parcursul acestei săptămâni. Cele mai ridicate valori sunt așteptate în Oltenia și Muntenia, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Vorbim de nopți tropicale. (...) Și primele zile din august vin cu temperaturi caniculare cu 37-38 de grade Celsius. Vremea va fi caracterizată caniculară”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, în direct la România TV. 

Atenționare generală de tip Cod Galben. Val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

Interval de valabilitate: 27, 28, 29, 30, 31 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

MAE, avertizare de călătorie în Grecia. Cod ROȘU de temperaturi extreme

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august, vârful urmând a fi atins în perioada 30 iulie - 3 august, se arată într-un comunicat de presă. 

CITEȘTE MAI MULT AICI: MAE, avertizare de călătorie în Grecia. Cod ROȘU de temperaturi extreme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel