Cea mai caldă lună iulie din ultimii 92 de ani în Portugalia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cea mai caldă lună iulie din aproape un secol în Portugalia
Cea mai caldă lună iulie din aproape un secol în Portugalia
Portugalia, lovită de o secetă excepţională pe întreg teritoriul său, a cunoscut luna 'iulie cea mai caldă din ultimii 92 de ani', a anunţat vineri institutul naţional de meteorologie în buletinul său lunar privind clima, notează AFP. 

Este 'cea mai caldă' lună de când au început să fie colectate date meteorologice comparabile, potrivit Institutului portughez al mării şi atmosferei (IPMA).

Valoarea medie a temperaturii maxime a fost de 31,16 grade Celsius, a precizat IPMA, adăugând că în această perioadă termometrul a atins maximul istoric de 47 de grade pentru luna iulie. Această temperatură a fost înregistrată la 14 iulie în staţia meteorologică Pinhao (nord).

Seceta s-a agravat

În ceea ce priveşte precipitaţiile, iulie a fost 'a patra lună cea mai uscată lună din 2000', cantitatea de ploaie scăzând la 'aproximativ 22% din medie', a indicat institutul.

De asemenea, seceta s-a agravat. La sfârşitul lui iulie, 55% din teritoriu era clasat în 'secetă severă' şi 45% în 'secetă extremă'.

În iulie, valul de căldură care a lovit Portugalia şi alte ţări europene a provocat incendii de pădure devastatoare. Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură repetate sunt un marker fără echivoc al încălzirii globale cauzate de activităţile umane şi se aşteaptă ca aceste valuri de căldură să se înmulţească, să se prelungească şi să se intensifice.

Portugalia a suferit o secetă timpurie în acest an, cu o iarnă care a fost a patra cea mai caldă şi a cincea cea mai uscată din 1931, notează Agerpres.

Citește și - Marea Britanie interzice în mai multe regiuni folosirea apei pentru menţinerea celebrului gazon englezesc sau pentru umplerea piscinelor, cu scopul economisirii apei        

Este secetă cum nu a fost de aproape 200 de ani în Anglia, iar autorităţile au anunţat primele restricţii pentru economisirea apei. De vineri, în mai multe regiuni este interzisă folosirea apei pentru menţinerea celebrului gazon englezesc sau pentru umplerea piscinelor. La Londra nu a plouat de un timp îndelungat şi au fost zile şi cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Imaginea tradiţională a Londrei, ca locul în care plouă aproape în fiecare zi, este istorie. De luni de zile nu a plouat în capitală britanică, iar iarba este îngălbenită, ceea ce face ca multe parcuri să fie pustii.

Această secetă fără precedent are loc în contextul înregistrării celor mai mari temperaturi din istorie. Luna trecută, în mai multe locaţii din Anglia, au fost peste 40 de grade Celsius.

La nivelul întregului Regat Unit este cel mai secetos an din 1935 încoace. Din această cauză, începând de astăzi, intră în vigoare mai multe restricţii privind folosirea apei. Sud-estul Angliei este cel mai afectat.

În mai multe regiuni, precum Kent sau Sussex, care sunt foarte aproape de Londra, oamenii nu mai au voie să îşi ude grădinile sau să folosească apa pentru piscine şi alte forme de agrement.

Cei care nu respectă aceste restricţii riscă amenzi de 1000 de lire sterline, peste 5000 de lei.

Oficiul Naţional de Meteorologie a anunţat că nu se prevăzute ploi nici în zilele următoare, dimpotrivă, la începutul săptămânii viitoare urmează un nou val de căldură, care va afecta cel mai grav, din nou, sud-estul Angliei. Restricţiile privind folosirea apei sunt în acest moment în vigoare pe o perioadă nedeterminată, scrie Rador. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel