Cea mai bună zi din ultimii 20 de ani a fost marți, 22 martie, în portul Constanța / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Invitat la DC News, la emisiunea „De Ce Nu în România?“, Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, a vorbit despre riscul ca Dunărea să fie închisă.

Toma Petcu a fost invitat la DC News, la emisiunea „De Ce Nu în România?“, unde a vorbit despre riscul ca Dunărea să fie închisă:

„Noi intraserăm într-o competiție destul de dură cu porturile bulgărești Burgas și Varna, iar avantajul nostru tot timpul a fost că Portul Constanța are ape adânci, ceea ce începe să nu mai fie un avantaj, fiindcă și la Varna se amenajează dane de operare pentru ape adânci și mai aveam avantajul că legătură pe Dunăre, care poate să ajungă până la Rotterdam... Mă rog, aici avem un mic dezavantaj, fiindcă Dunărea nu este navigabilă toate cele 365 de zile. Sunt 6 luni pe an când nu este activă, iar bulgarii blochează amenajarea printr-un proiect important, blochează tocmai pe ideea să-i activeze porturile din Bulgaria, Burgas și Varna, pentru că mergând prin Bosfor și Dardanele, nu are sens să te mai duci 4-500 de mile până în Constanța, când poți să te oprești acolo (...)“.

Când am lucrat la programul de guvernare pentru Guvernul PNL - PSD, acolo am prins în mod expres ca la nivelul Guvernului să se facă o comisie interministerială între Ministerul Transporturilor, Ministerul de Externe și Ministerul Mediului, pentru că problema este pe zona de mediu, să creeze o comisie care să meargă să negocieze cu partea bulgară pentru a debloca de urgență acest proiect.

Dacă nu deblocăm acest proiect, riscăm ca Dunărea să fie închisă mai mult de 6 luni în următorii 2 ani, ceea ce va duce la reticența companiilor serioase de transport de a mai face vreun plan de transport anual sau multi-anual pe Dunăre, fiindcă aici, dacă nu îți faci un business plan cel puțin pe 80% din perioada anului, chiar nu are sens să te implici“, a spus Toma Petcu.

„Bine, chiar ieri am văzut o informație foarte interesantă și mi-au zis și prietenii mei care lucrează în portul Constanța. Ieri au fost 14.500 de containere operate. A fost cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani“, a adăugat Mohammad Murad.

„E o situație atipică total pentru o perioadă necunoscută de acum înainte“, a subliniat Mohammad Murad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel