Pentru rețeta de friptură de vită la cuptor, chef Cătălin Scărlătescu folosește o bucată de carne de vită, calculând aproximativ 250 g de carne de persoană.
Aveți nevoie de:
3-5 linguri de ulei
2 cepe tăiate în felii mari
o jumătate de rădăcină de ţelină
2 morcovi tăiaţi în felii groase
o supă de oase de vită sau vin roşu
1 lingură de muştar
jumătate de linguriţă de paprica
1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt
jumătate de linguriţă de oregano
o crenguţă de rozmarin
50 g unt
sare (după gust)
piper (după gust)
Marele secret constă în faptul că folosește pentru prepararea fripturii un vas de lut. Înainte de folosire, îl lasă la înmuiat în apă pentru cel puţin câteva ore. De obicei, vasul este destul de mare și are capac. Dacă acasă nu aveți un vas cu capac, puteți acoperiţi vasul cu o bucată de hârtie de copt.
Mod de preparare
Pentru început, se ia bucata de carne și se leagă mai întâi cu sfoară, după care, cu ajutorul unui obiect ascuţit, se înţeapă în mai multe locuri, astfel aromele vor reuși să pătrundă mai ușor.
Carnea este asezonată cu sare şi piper, după care se pune într-o tigaie mare cu ulei şi se frige la foc mediu cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce prinde o crustă maronie. Rolul acelei cruste este să țină sucul în carne şi să dea o culoare frumoasă fripturii. Când carnea este încă fierbinte, se unge cu muştarul în care s-a amestecat o jumătate de linguriţă de paprica, apoi se presară cu cimbru, oregano şi rozmarin şi se așază în vasul de friptură.
În tigaia în care a fript carnea, se pun la sotat ceapa, morcovii şi ţelina pentru câteva minute. La final, se adaugă supa de oase sau vinul și se mai lasă la fiert un minut, având grijă să amestece bine. Ulterior, se toarnă în vasul de friptură, având grijă să pui legumele de jur împrejurul cărnii.
Mai departe, peste carne se pun câteva cubuleţe de unt, apoi se pune capacul şi se dă cuptorul încins în prealabil la 200 de grade, pentru 15 minute.
Ulterior, se coboară temperatura cuptorului la 80 de grade şi se lasă în continuare să fiarbă până ce friptura devine foarte fragedă.
Când friptura este gata, se scoate pe un platou. Sosul se strecoară printr-o sită, iar legumele fierte se pasirează, apoi se amestecă cu o parte din sosul strecurat, notează bzi.ro. Se adaugă piper şi sare, după gust. După ce piureul a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă câte puţin peste carnea tăiată în felii subţiri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- Epidemie de gripă și scarlatină în România! Informații de ultimă oră
- ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală
- Nu e perioada planurilor. Daniela Simulescu: Să nu te superi că lucrurile nu ies cum ai visat azi-noapte!
- Cum a ajuns obez un copil de mare sportiv. Psiholog: Și-a arătat trei traume din două propoziții
- Sectorul 1, după ce Clotilde a promis creșe, grădinițe și școli: 800 de copii au rămas de din afară