Ce uită persoanele care folosesc prezervativul
În ultimul deceniu, numărul persoanelor cu HIV/SIDA s-a triplat în Europa Centrală şi de Est. Totuşi, noile terapii anti-HIV pot să ţină sub control evoluţia bolii, ne asigură dr. Sorin Petrea, şef de secţie la Institutul Matei Balş. Astfel, SIDA nu mai este considerată o boală mortală, ci una cronică, dacă se urmează tratamentul indicat.
Progresul medicinei a făcut ca transmisia virsusului de la mama bolnavă la făt să poată fi evitat, dacă se intervine la timp. Pentru aceasta, fiecare femeie este sfătuită să facă testul HIV, înainte de a rămâne însărcinată, dar și după 3-6 luni. Motivul: testele se pozitivează după o perioadă de timp, în care apar anticorpii, așa că un singur test nu este suficient. Medicația antivirală și cezariana scad aproape de zero riscul contaminării nou născutului.
Riscul contaminării cu virusul HIV poate fi redus la minim evitând raporturile sexuale neprotejate. E bine să nu folosești în comun periuţe de dinţi, lame de ras, sau alte obiecte de uz individual. În afara de prezervativ, celelalte contraceptive nu previn bolile cu transmitere sexuală.
Eficacitatea prezervativului depinde de utilizarea corectă a acestuia, pentru a evita orice scurgeri sau rupturi. Iată ce amănunte uită deseori cei care utilizează această metodă anticoncepțională:
• să se folosească doar prezervativele în termen de valabilitate
• să se pună prezervativul înaintea penetrării
• să se utilizeze de preferinţă prezervative cu rezervor
• pentru cele din latex să se utilizeze lubrifianţi pe bază de apa
• să se scoată imediat după ejaculare
• să se folosească un prezervativ nou pentru fiecare contact sexual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News