Data publicării:
Ce trebuie să știe toți românii plecați la muncă în străinătate - EXCLUSIV
Un român care muncește în Italia și face parte dintr-un sindicat ne-a semnalat o situație problematică pe care o întâmpină mulți dintre conaționalii noștri plecați la muncă în Peninsulă.
Pe scurt, situația relatată de acesta stă astfel: mulți dintre românii plecați să muncească în Italia au făcut-o prin intermediul unor firme de plasare a forței de muncă ce au sedii în țară. Aceste agenții lucrează cu contracte românești pe teritoriul Italiei, ceea ce înseamnă că angajatul nu beneficiază de asigurare de sănătate sau pensie în țara în care lucrează. Astfel, în cazul unui accident de muncă, românul plecat la muncă în străinătate printr-o agenție din țară nu primește ajutoarele cuvenite, ne-a povestit cetățeanul român plecat la muncă în Italia.
În aceste condiții, DCNews a adresat Departamentul politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe următoarele întrebări:
- Departamentul politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni are cunoștință de astfel de cazuri? Dacă da, aveți o evidență a acestora?
- Cine are responsabilitatea acestor români în caz de accident? Cine asigură cheltuielile medicale în cazul lor sau, în situații tragice, repatrierea trupurilor neînsuflețite?
- În baza cărei legislații funcționează agențiile prin intermediul cărora românii pleacă la muncă în străinătate, în baza celei românești sau a celor din țările respective?
- Aveți în vedere soluții pentru rezolvarea acestor situații? Dacă da, care sunt acelea?
Departamentul politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni ne-a transmis poziția Ambasadei României în Italia cu privire la acest subiect.
Vezi și: ITALIA. Un primar de oraș anunță un plan de atac împotriva românilor
Potrivit oficialilor români, lucrătorilor detașați în Italia de către o întreprindere situată într-un alt stat membru UE trebuie să li se asigure ”aceleași condiții de muncă” precum lucrătorilor italieni care desfășoară activități similare.
În situația în care sunt depistate cazuri de detașare în spațiul comunitar, fără a fi garantat tratament egal pentru lucrătorii detașați, în scopul protejării drepturilor salariale ale acestora, inspectorii de muncă pot lua măsuri împotriva angajatorului aflat în Italia, în baza principiului responsabilității sociale.
Iată întregul răspuns pe care ni l-a oferit Ambasada României în Italia cu privire la problematica ridicată:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News