Ce trebuie să ştii despre muşcătura de căpuşă. Ciuhodaru: Boala Lyme, polimorfă. Nu degeaba e numită boala cu 1000 de feţe
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.

10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă

Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.

- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.

- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).

- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.

- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Cum scoți corect căpușa. Dacă e scoasă în primele 24 de ore, nu vei avea nicio problemă

Trebuie să știm că o căpușă nu zboară și nu sare, dar o găsim peste tot pe unde este verdeață. Poate fi în parc, poate fi în grădina de lângă casă.

Ce ar trebui să facem și e valabil pentru toată lumea, este ca în momentul în care venim de afară, să avem partea observațională, din cap până în picioare. Pentru că se spune că: dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime, și dacă lucrul acesta s-ar face în cel mult 24 de ore, nu ai nicio problemă. Important e să nu rămână o perioadă lungă de timp și când o scoți, să o scoți corect.

Capul ei intră sub piele și ar trebui să-l scoți corect. Dacă rămâne acolo nu e în regulă", a medicul Adrian Marinescu.

Există o mulțime de "trucuri" pentru scoaterea căpușelor, fie cu un băț de chibrit, fie cu ulei, însă nu sunt neapărat recomandate de către medici.

Mai multe informaţii AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel