Ce trebuie să știi despre certificatul de handicap pentru pacienții cu cancer
Autor: Ioana Dinu | Publicat pe: 29 sep 2022, 17:40
WhatsApp
Fotografie de la ELEVATE: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vehicul-bere-parc-baut-3009777/
Fotografie de la ELEVATE: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vehicul-bere-parc-baut-3009777/
Pacienții diagnosticați cu cancer ar putea primi certificat de handicap.

Pacienții diagnosticați cu cancer ar putea primi certificat de handicap în momentul în care sunt diagnosticați. Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au publicat proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

Anunțul a fost făcut de Marius Budai, ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook. 

”De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE.

Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani.

Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva

De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament.

O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială.

Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități”, arată Marius Budăi, ministrul Muncii. 

Ce înseamnă acest certificat pentru pacienții cu cancer

Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce înseamnă un astfel de certificat pentru persoanele diagnosticate cu cancer. 

”Sunt pacienți care în urma bolii sau a complicațiilor tratamentului nu mai pot lucra și au nevoie de un astfel de certificat. E o sursă de venit suplimentară pentru ei. Venitul unui pacient cu cancer durează cam un an, în eventualitatea cea mai fericită. În acel an nu muncește. 

Tratamentul poate dura în funcție de stadiul în care este diagnosticată boala, dar poate dura toată viața. Putem vedea cancerul ca pe o boală cronică, cum e tensiunea, diabetul, care trebuie tratat toată viața. De multe ori, tratamentele pentru cancer pot da niște urmări nedorite”, a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București, în exclusivitate pentru DC Medical. 

VEZI MAI MULTE PE DCMEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?