Ce trebuie să faci neapărat în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul
Află în articol ce trebuie să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul.
A doua zi de Paște este cunoscută în România și sub numele de "Lunea Albă". Există câteva tradiții, obiceiuri și superstiții asociate cu această zi, pe care mulți le respectă cu sfințenie, asta pentru că se crede că cei care țin cont de tradițiile și obiceiuri din această zi vor avea parte de liniște și noroc tot anul.
În a doua zi de Paște sunt interzise treburile agricole și cele casnice, țesutul și spălatul. Se spune că nu este bine să se lucreze sau să se facă curățenie în casă în această zi, deoarece se crede că se înlătură norocul și bunăstarea. Tradiția mai spune că în a doua zi de Paște, credincioșii nu ar trebui să se certe cu cei din jur. "Lunea Albă" ar trebui să fie ziua iertării și a iubirii. Cei care se ceartă sau varsă lacrimi în această zi vor avea motive de supărare tot anul.
Tot în această zi oamenii obișnuiesc să stropească cu agheasmă casa, astfel încât locuința lor să fie ferită de rele tot anul. Se spune că cei care mor în a doua zi de Paște nu trebuie să treacă prin Judecata de Apoi, deoarece atunci "se deschid porțile iertării și ale Raiului".
Ce mai fac românii în a doua zi de Paște
Printre alte tradiții ale românilor în a doua zi de Paște mai sunt următoarele?
1. Obiceiul de a spăla fața cu rouă - în dimineața de Lunea Albă, se spune că roua de pe iarbă are puteri curative și că spălarea feței cu ea va aduce sănătate și frumusețe.
2. Deși se spune că cei care vor pleca de acasă în prima zi de Paște vor avea ghinion, în cea de-a doua zi, lucrurile sunt diferite. Potrivit tradiției, în această zi creștinii trebuie să-și viziteze rudele. În această zi oamenii împart ouăle roșii cu cei dragi, simbolizând bucuria și învierea lui Isus Hristos. Se crede că aceste ouă sunt binecuvântate și protejează casa și familia de rele.
3. În unele zone din țară există tradiția ca băieții și tinerii să meargă din casă în casă și să le stropească pe fete și pe femei cu apă, de obicei însoțită de parfum sau flori. În schimbul stropitului, fetele și femeile oferă ouă roșii sau alte cadouri simbolice, ca o formă de recunoștință și apreciere. În general, obiceiul stropitului cu apă de Lunea Albă este considerat un act de purificare, de reînnoire, iar prin intermediul acestui obicei se celebrează învierea lui Isus Hristos și începutul primăverii. Potrivit unei legende, o fată evreică a leșinat la auzul veștii Învierii lui Hristos și a ajutată de câțiva tineri ce au stropit-o cu apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News