Ce trebuie să faci dacă locuieşti în zone cu urşi. Silviu Chiriac, specialist Protecţia Mediului, sfaturi importante
Silviu Chiriac, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea, a publicat o listă cu sfaturi pentru cei care locuiesc în zonele de acţiune ale urşilor.
"Dacă locuiți în arealul ursului, poate fi necesar să faceți câteva modificări ale comportamentului de zi cu zi pentru a evita orice risc. Asigurați-vă că nu încurajați ursii să devină urși cu probleme de comportament, eliminând potențialele surse de hrană care pot să-i atragă în zonele rezidențiale.
Urșii mănâncă din deșeuri menajere, sunt atrași de hrana pentru animale de companie și pasări, fructe din copaci sau grădini și hrana animalelor crescute în ferme agricole. De asemenea, fac raiduri dese la culturile de porumb și la stupine. Odată ce urșii vor găsi surse de hrană ușor accesibile, indiferent dacă sunt într-o fermă sau într-o zona urbana sau rurala cu locuințe, ei vor continua să revină atâta timp cât vor fi disponibile alimente", a scris Silviu Chiriac pe Facebook.
Urşii îşi pierd frica de oameni
"La fiecare astfel de incursiune intr-o zona locuita își pierd încet frica de oameni, ceea ce poate duce la încercări mai îndrăznețe de a revenii la mâncare și, pe măsură ce timpul petrecut în apropierea oamenilor crește, riscă să fie lovit de un vehicul sau să devină o problemă mai serioasă pentru siguranța locuitorilor. Cea mai bună metodă de a scăpa de acești vizitatori nedoriți este eliminarea sau securizarea surselor cu alimente.
Un urs condiționat la hrana poate deteriora proprietățile, crește riscul de rănire umană sau poate deveni un vizitator nedorit și, prea des, urșii hrăniți de oameni devin urși morți", a mai scris specialistul.
Sfaturi pentru locuitorii din zona urşilor
"• Cea mai bună modalitate de a împiedica urșii să fie atrași în gospodăria ta este să îi împiedici să găsească mâncare.
• Nu scoateți gunoiul în strada până în dimineața zilei de colectare.
• Asigurați-vă că pubelele de gunoi sunt curățate regulat, cu apă caldă și eventual clor.
• Curățați grătarul exterior după fiecare utilizare.
• Mențineți zona din jurul grădinilor și pomilor fructiferi curate și evitați să puneți resturi de mâncare în grămezi de compost.
• Depozitați gunoiul, semințele pentru păsări și hrana pentru animale de companie în interiorul unei clădiri, garaj sau șopron securizat și țineți ușa închisă.
• Dacă aveți animale de companie, aduceți vasele cu mâncare pe timp de noapte în interiorul unui spațiu închis.
• Albinele atrag urșii, mai ales imediat după ce albinele ies din hibernare primăvara și în perioada producției de miere de la sfârșitul verii. Gardurile electrice sunt cel mai bun mod de a proteja albinele, mierea și echipamentele.
• Gardurile electrice pot fi, de asemenea, folosite pentru a proteja pomii fructiferi și grădinile.
• Urșii sunt atrași și de porumb, în special în etapa când porumbul este în lapte. Urșii pot devasta câmpurile de porumb.
• Hrana pusa pentru speciile de interes cinegetic, chiar dacă este destinată altor animale sălbatice, poate fi deosebit de atractiva si pentru ursi. Deoarece mâncarea este disponibilă în mod repetat, ursii pot vizita zona mai des, grăbind procesul de condiționare la hrana. Urșii care frecventează aceste zone sunt adesea tentați și de alte surse de alimente din zonele locuite, unde pot deveni ursi problemă.
• Dacă un urs este pe proprietatea dvs., există două posibile moduri de acțiune. Prima este să faceți zgomote puternice sau să strigați la urs de la distanță - ca și cum ați reacționa la un câine care intră pe proprietate. A doua opțiune este să lăsați ursul în pace și ulterior sa va asigurați că eliminați orice factor care a atras ursul în gospodărie.
• Încurajați-vă vecinii sau comunitatea să curețe orice sursa de atragere a urșilor și să securizeze cat de bine pot zona.
• Hrănirea urșilor este împotriva legii. De asemenea nu este recomandat să se pună la dispoziția urșilor furaje, pentru orice animale sălbatice, care provoacă obișnuirea urșilor într-o zonă apropiata de sate sau orașe.
• Nu vă apropiați în mod intenționat de un urs și nu încercați să-l atrageți mai aproape. Păstrați distanța. Faceți tot posibilul pentru a preveni întâlnirile și conflictele cu urșii. Oferirea unui aliment îi va încuraja să se apropie de alte persoane neobservate, care ar putea duce apoi la o întâlnire neplăcută sau posibil periculoasă și ar putea duce la atacul ursului", a conchis Silviu Chiriac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News