Ce trebuie să faci dacă ai fost înțepat de o albină. Care sunt sfaturile de care trebuie să ții cont
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Cât de gravă este de fapt înțepătura de albină și ce remedii naturiste recomandă medicii imediat după înțepătură. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le ai în vedere dacă știi că ai fost înțepat de albină.

Albinele nu sunt o amenințare, decât atunci când sunt deranjate sau le este amenințat stupul. De aceea este bine să evitați pe cât posibil șezutul lângă un stup de albine.

Fiecare organism reacționează diferit la înțepăturile de albine, pentru unii producând o simplă durere, iar pentru alții simptome mai neplăcute, mai ales dacă prezintă și alergii la astfel de înțepătură.

Albina înțeapă, fixând acul în pielea persoanei, iar apoi moare, deoarece acul afectează și partea inferioară a corpului acesteia.

Imediat după ce ați fost înțepați de o albină este bine să scoateți acul și să spălați zona cu apă și săpun. Cercetările arată că acul va continua să elibereze venin în piele dacă nu este scos, așadar este recomandată îndepărtarea lui.

Remedii naturiste pentru înțepătura de albină

- Gheața reduce durerea și inflamația prin limitarea fluxului de sânge în zonă. Este recomandată folosirea gheții printr-un tifon, nu direct pe piele.

- Mierea reduce inflamația și are proprietăți antimicrobiene puternice. Previne posibilele infecții de la nivelul pielii.

- Trucul naturist cu bicarbonat de sodiu și puțină apă ameliorează multiple mușcături de insecte. În cazul albinelor, neutralizează veninul lor și reduce mâncărimea.

- Trebuie să înmuiați locul unde v-a înțepat albina aproximativ 15 minute, cu oțet de mere și puțină apă. Dacă vedeți iritații, nu mai folosiți oțetul.

- Gelul de aloe vera este fabulos pentru calmarea pielii iritate, iar tot ce trebuie să faceți este să acoperiți zona cu gelul plantei.

Ce este anafilaxia

Cum am menționat, majoritatea oamenilor scapă doar cu o inflamație și o mâncărime la nivelul zonei înțepate, însă există cazuri mai grave când înțepătura de albină provoacă simptome mai neplăcute.

Persoanele care sunt alergice la toxina albinei pot provoca așa numita anafilaxie, reacție alergică care pune viața în pericol. Anafilaxia apare atunci când organismul reacționează exagerat la declanșatorul alergiei. În cazul persoanelor înțepate și alergice, este necesară spitalizarea de urgență, scrie BZI.

Simptomele anafilaxiei

- urticarie

- piele palidă sau înroșită

- umflarea limbii și a gâtului

- respirație dificilă

- tuse

- greață și vărsături

- crampe stomacale

- amețeală

- pierderea conștiinței

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel