Ce trebuie să facă toți fermierii la începutul anului 2024
Semne mai puțin bune anul agricol 2024 are!
Și în 2024 se anunță o situație cel puțin la fel de dificilă pe piața cerealelor precum în 2023. Există numeroase semne care sugerează o posibilă scădere a prețurilor mărfurilor agricole, iar presiunea generată de cerealele și oleaginoasele provenite din Ucraina va exercita din nou o influență nefastă pe piața românească și a fermierilor locali.
În fața acestor provocări, specialiștii îndeamnă fermierii români să-și protejeze producția viitoare prin intermediul contractelor forward. Este recomandat să anticipeze și să asigure o parte din recolta lor printr-o astfel de strategie, astfel încât să minimizeze riscurile financiare asociate fluctuațiilor de prețuri și să își asigure stabilitatea în fața condițiilor de piață incerte.
”Un lucru extrem de înțelept ar fi să semneze o tonă, maxim două tone la hectar. Trebuie să securizeze o parte din venituri. Înțeleg că marea lor masă și-au făcut niște calcule legate de costuri, iar ele nu trebuie să depășească 3.800-4.000 lei/hectar la grâu. Dacă semnezi, nu faci altceva decât să-ți securizezi acea marjă operațională pe care vrei să o scoți, e logic.
Cu siguranță, a-ți pune la adăpost 1-2 tone la hectar e un lucru înțelept. La rapiță încă nu-i sfătuiesc să facă lucrul acesta, pentru că nu știm cum se va dezvolta mai departe. S-ar putea să avem o surpriză, să fie probleme în aprilie în Canada și să plece rapița în sus, sau cine știe ce se mai întâmplă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News