Data actualizării:
Data publicării:

Ce taxe cresc de la 1 august și 1 ianuarie. Economistul Cristian Păun: Guvernul taxează exact soluțiile pentru a scăpa de criză, de prețurile enorme

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Guvernul a adoptat noile modificări la Codul Fiscal. Ce taxe cresc de la 1 august și 1 ianuarie?

Guvernul a adoptat modificările propuse la Codul Fiscal. Începând cu 1 august se scumpesc țigările și băuturile alcoolice, cresc taxele pentru jocurile de noroc, se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor și se modifică taxarea contractelor part time. De la 1 ianuarie, se elimină impozitul specific pentru sectorul Horeca, crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%, iar micro întreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Guvernul estimează că noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat 1,2 miliarde lei în 2022 şi 10,5 miliarde de lei în anul 2023. 

”Este absolut inoportun să vii să spui: românilor, aveți inflație de două cifre deci trebuie să dați mai mulți bani la stat. Mai mult o parte din aceste taxe vizează microîntreprinderile, IMM-urile, producția. Ceea ce înseamnă că oferta de bunuri va fi mai dificilă, mai ales pentru industria românească, pentru că ea e taxată în principal. Restul ce aducem noi din importuri, aducem din țări unde taxarea nu a crescut, ba din contră, și atunci o să asistăm la o înrăutățire a balanței comerciale”, a declarat în emisiunea Politica Zilei transmisă de B1TV, profesorul de economie, Cristian Păun. 

Impozitarea contractelor part-time: muncești două ore și impozitate sunt 8

”Românul care trebuie să lupte cu inflația și care își găsește un part-time de 1-2 ore pe lângă cele 8 pe care lucra. La fel și cu dividentele. Omul care vrea să investească pentru a scăpa de inflație și a câștiga peste salariu încă ceva, vine guvernul și zice: aaa.. să nu cumva să îndrăznești să faci lucrul ăsta, te taxăm.

Cu alte cuvinte guvernul a ales să taxeze exact soluțiile pe care noi le avem pentru a scăpa de această criză, de prețurile astea enorme. Nu mă mai interesează să îmi găsesc un part-time, să investesc, nici măcar să mă duc la pariuri... nu mă mai lasă statul. În aceste condiții, practic noi nu o să ne salvăm foarte ușor de la această inflație. O să rămânem captivi acestor ajutoare pe care ni le dă Guvernul... care de fapt nu ni le dă... și care ne promite și una și alta care oricum nu se întâmplă.  În mod normal, Guvernul trebuia să ne lase în pace și nu să vină cu aceste noi biruri pe spinarea românilor. Parcă cineva ne vrea răul”, a continuat profesorul de economie, Cristian Păun. 

Citește și:

Guvernul crește taxele în timp de criză. Eugen Tomac: Este o greșeală fundamentală. Statul vine și îți pune poveri în plus

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a fost invitat la DC News TV, de către politologul Bogdan Chirieac, unde și-a exprimat opinia, printre altele, despre măsurile de fiscalitate propuse de Ministerul Finanțelor.

Întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac care este opinia lui referitor la recenta creștere de taxe și impozite, Eugen Tomac a răspuns:

„Este o decizie foarte proastă și raționamentul meu este foarte simplu: nu poți tot timpul să pui presiune pe cei care, în mod onest, își plătesc taxele și impozitele și să îi încarci cu poveri noi pe cei care oricum nu se descurcă cu ceea ce au. La ora actuală este o greșeală fundamentală ca în plină criză economică, în loc să vii cu facilități pentru a stimula economia, pentru a-i ajuta pe oamenii care au 10, 100 sau 1000 de angajați, statul să vină pentru a le pune poveri în plus, în loc să investești în digitalizarea ANAF, de exemplu, pentru a putea colecta mult mai eficient și fără înțelegeri tacite între stat și beneficiar. Vedem cum unii sunt iertați în continuu, iar fix cei care plătesc sunt taxați. Cred că această filosofie nu mergea în această situație.

Legat de taxarea pe proprietate, noi trăim în țara unde aproape 85% dintre cetățeni sunt proprietari pe locuințele pe care le au, în comparație cu alte state. Evident că nu ne putem compara taxele cu cele din alte state, dar acolo în jur de 30-40% dintre cetățeni sunt proprietari. Evident că acolo discutăm de profituri și de alte chestiuni.”... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel