Data publicării:

Ce tactică vrea să aplice ministrul Daniel Chițoiu, pentru a fenta FMI

Autor: ana | Categorie: Politica
WhatsApp
arierate
arierate

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, asaltat de președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Câncescu, în ședința BPN al PNL, din 16 mai, în legătură cu fondurile pentru autoritățile locale, le-a cerut acestora o păsuire până la rectificarea bugetară, după ce se va fi încheiat acordul cu FMI. În aceeași ședință, ministrul Chițoiu chiar a explicat cum s-a gândit să fenteze FMI pentru a se încadra în termenii Acordului stand-by, scrie pesurse.ro.

Înregistrarea ședinței BPN al PNL, din momentul în care vicepremierul Daniel Chițoiu a intrat în dispută cu Aristotel Câncescu, președintele CJ Brașov,  a fost publicată pe site-ul pesurse.ro.

Daniel Chițoiu: Din a II-a parte a anului doresc să suplimentăm plafonul de îndatorare pentru autoritățile locale și de asemenea să suplimentăm fondurile la programele de dezvoltare regională și locală. Eu îmi doresc ca în a II-a parte a anului sumele să fie substanțial mai mari și o parte din ele vor proveni din fondul la dispoziția premierului.

Aristotel Căncescu: Ați spus domnule ministru că o să crească plafonul de îndatorare, dar deja crește dacă nu cresc și sumele la nivel național că acum is doar 800 de milioane de lei.

Daniel Chițoiu – Tocmai asta vă spuneam că

Aristotel Căncescu – E foarte important

Daniel Chițoiu – Păi atunci să vă spun punctual. Prin legea bugetului de stat plafonul de îndatorare a fost stabilit la 800 de milioane de lei.

Aristotel Căncescu – Pentru adminstrațiile publice locale!?

Daniel Chițoiu – Da! În luna ianuarie când am negociat bugetul cu instituțiile financiare internaționale ne-am trecut ca obiectiv prioritar, care este o condiție pentru ca scrisoarea cu Fondul să intre în Board-ul FMI și să se considere că acordul este încheiat, reducerea de la 12.12 2012 a gradului de îndatorare la 340 milioane de lei. Noi avem ca țintă să reducem sub 300 de milioane de lei stocul de arierate la 31 martie, iar la 20 iunie este ultima dată cânt trebuie să raportăm aceste ținte din acordul cu FMI astfel încât pe 21 iunie să putem raporta...

Aristotel Căncescu – Păi asta nu înseamnă...

Daniel Chițoiu – Stai puțin. În luna ianuarie și ulterior în februarie stocul de arierate nu a scăzut ci a crescut ajungând undeva la un miliard si douăsute cincizeci de milioane. Acest lucru ce ne-a obligat? Ne-a obligat ca să dăm un act normativ, o OUG prin care la nivelul autorităților locale să poată să se împumute din Trezoreria Statului la dobânda BNR la 5,25, am mărit plafonul de îndatorare la 70% pentru fiecare autoritate publică locală să putem să achităm aceste arierate.

Acum binențeles că știu că cea mai parte din dumneavoastră sunteți nemulțumiți că cei care au fost la guvernare au făcut arierate în anii trecuți și acum tot pe ei i-am ajutat să își achite arieratele. În principiu aveți dreptate, dar nu puteam să stăm cu aceste arierate mai ales că aveam o țintă asumată cu FMI și, doi, achitarea arieratelor a fost unul din elementele care a contribuit la mișcarea banilor în economie și să avem creștere economică. Am deblocat situația financiară către autoritățile publice locale și mediul privat, că pentru ei aveam obligații de achitat.

Am achitat 500 de milioane la 487 de primării și consilii județene, ulterior prin metodologia de aplicare a acelei ordonanțe s-a majorat plafonul de îndatorare la 680 de milioane și am constatat că la sfârșitul lunii aprilie stocul de arierate este la 760 de milioane. Deci noi trebuie să reducem de la 760 de milioane la 300 luna aceasta.

Ca atare am suplimentat de la 680 la (neinteligibil) de lei acest plafon, dar tot pentru achitarea acestor arierate pentru că nu putem să reducem stocul. De asemenea, am mai găsit o soluție cu Liviu Dragnea și să discute el cu fiecare autoritate publică locală ca arieratele care au fost raportate, deci stocul acela să le eșalonați să putem să ne încadrăm în ținta de 300 de milioane de lei pentru că există riscul, fiind condiție prioritară, că asta e problema noastră – că ce înseamnă acțiune prioritară este că dacă nu o realizezi așa cum este și privatizarea CFR-ului nu îți intră scrisoarea în Board și noi am amânat până în iunie ca să îndeplinim toate țintele asumate ca să se considere că acordul a fost încheiat în condiții.

Aristotel Căncenscu – Păi degeaba crește gradul de îndatorare dacă...

Daniel Chițoiu – Stați puțin. După ce introduce scrisoarea în Board cu FMI-ul un următor acord o să îl negociem după alte principii, îl negociem noi. Pe ăsta l-am preluat așa negociat de Boc.

Aristotel Căncescu – Deci e doar de viitor?

Daniel Chițoiu – Stați puțin că în luna iulie facem rectificarea bugetară. La momentul respectiv vom majora plafonul de îndatorare și toți banii ăia îi dăm pentru alte investiții. Undeva pe la sfârșitul lui iunie atunci facem rectificarea bugetară.

Aristotel Căncescu – iunie sau iulie?

Daniel Chițoiu – Iunie. La sfârșitul lui iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel