Data publicării:

Ce sunt „Universitățile fără Ziduri" pentru studenții de azi. Prof. univ. dr. Romiță Iucu, detalii inedite / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @simonova1407
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @simonova1407

Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, a explicat că universitățile trebuie să evolueze dintr-un model tradițional închis într-unul deschis și flexibil, care să răspundă nevoilor actuale ale societății, inclusiv prin crearea de micro-credențiale și programe accesibile pentru studenții non-tradiționali. Potrivit acestuia, conceptul de „Universitate fără Ziduri”, promovează colaborarea cu comunitatea și adaptarea educației la provocările contemporane.

Prof. univ. dr. Romiță Iucu a explicat că „Universitățile fără Ziduri” este un concept care a fost inițiat de Asociația Europeană a Universităților (EUA) și a fost lansat public în timpul pandemiei. Profesorul a menționat că ideea nu se referă doar la eliminarea zidurilor fizice, ci și la o redefinire a curriculei academice și a programelor de studii, având în vedere noile tehnologii și provocările contemporane, cum ar fi inteligența artificială și problemele legate de dezinformare. 

„Universitățile fără Ziduri”, o nouă temă foarte interesantă care ne poate trimite și la desființarea frontierelor fizice în lumea cooperării, a globalizării. Este o nouă filozofie europeană. Ce ne puteți spune despre aceste universități fără ziduri?”, a întrebat Sorin Ivan.

„EUA - Asociația Europeană a Universităților - este, de fapt, cea mai importantă și mai largă platformă de reprezentare a universităților europene. Conceptul l-au lansat chiar ei acum câțiva ani. Nu părea să fie nimic semnificativ și a fost păstrat oarecum în secret.

Lansarea publică s-a făcut în momentul în care pandemia nu-și lăsase ultimele efecte până la final, vizibile și tangibile. Ideea a fost lansată public foarte rezervat la început. Vă dați seama că nu îți este simplu să gândești zidurile universitare doar dintr-o perspectivă reală, le gândești metaforic. Curricula academică, programele de studii trebuie să fie puțin redefinite.

Te gândești: o nouă tehnologie, provocările care aveau să vină, inteligența artificială și întregul construct care este subordonat. O a treia provocare la fel de mare: societatea începea să se confrunte cu fenomene de tipul fake news-ului, al dezinformării și al unor spații criticabile și deloc credibile în care studenții noștri și viitorii absolvenți trebuiau să plonjeze.”, a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu. 

 

2. -imagine fara descriere- (romita-iucu_31091300.jpg)

 

„Fiecare universitate e conștientă că deține o zestre culturală"

Prof. univ. dr. Romiță Iucu a explicat că universitățile nu mai pot funcționa ca entități închise. El a subliniat misiunea educațională a universităților, menționând că acestea dețin o zestre culturală importantă. 

„Și suntem încă la începutul acestor fenomene pe care trebuie să le avem în vedere, inclusiv impactul inteligenței artificiale asupra creativității, originalității, eticii și integrității academice.", a completat Sorin Ivan.

”Exact. Toate acestea sunt elemente care nu mai pot să privească universitatea închisă, în sistemul în care până acum problemele interne s-au rezolvat în universități. Societatea așteaptă de la universități reacțiile naturale, normale.

Avem o misiune de educație. Fiecare universitate e conștientă că deține o zestre culturală. Universitatea din București trebuie să transmită mai departe valorile. Avem atâtea limbi rare pe care le școlarizam, avem atâtea elemente de cultură, lectorate de limbi străine care sunt școlarizate în alte țări.

Limba română vorbită și educată acolo și transmisă pe calea cunoașterii, în țările respective, pentru că aici, în universitățile mari din România, sunt predate limbile respective. Încercăm să facem asta din punct de vedere cultural. Avem cercetare foarte puternică, dar societatea are nevoie de ieșirea din spațiul academic și sprijinul constant.", a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu. 

 

Dinamică și flexibilitate

Prof. univ. dr. Romiță Iucu a discutat despre necesitatea ca universitățile să depășească modelul tradițional și să se angajeze în serviciul public prin crearea de micro-credențiale și micro-certificări.  Profesorul a subliniat importanța deschiderii universităților către studenții non-tradiționali, precum cei din domeniul formării și dezvoltării profesionale continue, care nu doresc să urmeze programe lungi de studii.

„Toate sunt reacții care nu mai pot poziționa universitatea în spațiul său interior clasic, și atunci, un concept a fost lansat public în care universitatea să intre în serviciul public foarte autentic, acela de a crea micro-credențialele, micro-certificări.

E un concept foarte la modă acum, poate prea puțin înțeles și utilizat cu sensurile sale firești, dar care a încercat și încearcă să deschidă universitatea către studenții non tradiționali.

S-a lucrat foarte mult pe documente de politici la nivelul studentului tradițional, cel clasic, pe care îl avem înmatriculat în universități și întrebarea era: nu poate universitatea să deschidă aceste programe și către cei care nu erau până acum studenți, cei din zona de formare-dezvoltare profesională continuă care nu mai vor să vin să urmeze un program de 180 de credite, 3 ani de zile, dar un program de un semestru sau mai puțin, și ar dori să vină in universitate să-l frecventeze, să fie certificați și, la un moment dat, să poată beneficia de o recunoaștere globală? Este dinamică și flexibilitate și spre asta s-a orientat conceptul de universitate fără ziduri.", a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel