Ce sunt roboții industriali și care sunt cele mai folosite tipuri? (P)
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Automatizarea a constituit probabil cel mai mai mare pas înainte din punct de vedere științific, care a avut un impact major asupra dezvoltării domeniului economic.

Muncile grele, care presupun ridicarea unei greutăți considerabile sau procesele extrem de migăloase, fac activitatea angajaților din sectorul de producție mult mai dificilă. As fi ideal un ajutor care să facă totul mai ușor, nu-i așa?                                                              

Din fericire, soluția pentru a ușura munca depusă de oameni și a îi lăsa să se ocupe de sarcini care presupun gândire critică, analiză, etc. deja există! Astfel de roboți industriali sunt de câteva decenii o alternativă mult mai practică, mai rapidă și mai singură în anumite sectoare de activitate în comparație cu angajarea de personal, care poate fi pus în fața unor riscuri în timpul muncii în ceea ce privește sănătatea și integritatea fizică. 

Dintre toate tipurile de roboți existenți și utilizați în domeniile industriale, brațul mecanic este fără îndoială o invenție revoluționară, care poate fi utilizată în moduri pe care poate încă nici nu ți le-ai imaginat. Roboții industriali sub formă de braț mecanic folosiți în ziua de azi sunt meritul lui Joe Egelberger și datează încă din anul 1959.

Aceștia funcționează pe baza unor algoritmuri bine gândite, care fac utilizarea extrem de facilă chiar și pentru persoanele care nu dețin cunoștințe de programare. Mișcarea brațului este asigurată de un cod Python. 

Care sunt avantajele folosirii roboților industriali?

- Structura sa a fost inspirată de brațul uman și poate îndeplini funcții asemănătoare cu ale acestuia, chiar cu un nivel de precizie și rapiditate mult mai ridicat.

- Activitățile pe care le poate realiza sunt extrem de diverse – de la sudură la manipularea produselor cu o greutate mare.

- În funcție de tipul acestora, un singur braț mecanic poate îndeplini mai multe sarcini. Este vorba de modele mai performante. Spre exemplu, astfel de roboți sunt folosiți în asamblarea autovehiculelor.

- Poate fi programat să funcționeze individual sau ca parte a unui complex.

Ce tipuri de roboți industriali cu braț există?

- Brațul robotic articulat. Acesta este cel mai comun și mai utilizat tip. Poate efectua operații precum sudura pieselor și este utilizat utilizat adesea în industria auto.

- Brațul robotic paralel. Acesta face parte dintr-un sistem alcătuit din mai multe brațe de acest gen, în funcție de numărul de operații care trebuie efectuate în procesul de producție.Acestea sunt controlate prin intermediul unui calculator, care refigurează lanțurile seriale pe baza cărora acestea funcționează.

- Brațul robotic Delta. Acesta face, de asemenea, parte dintr-un sistem robotic care are cel mai adesea trei părți componente. Acestea sunt extrem de precise și de rapide, ceea ce le face perfecte pentru a fi utilizate în diverse activități: ridicare, ambalare și domenii industrie medicală sau farmaceutică.Brațul robotic cilindric SCARA. Particularitatea principală este capacitatea de a funcționa într-o rază cilindrică, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru prelucrare sau asamblare.

- Brațul robotic macara. Aceștia sunt perfecți pentru ridicarea și manipularea pieselor grele. Capacitatea lor de mișcare este lineară, ceea ce nu îi face compatibili cu realizarea unor munci detaliate.

Datorită gradului de varietate incredibil, aceste tipuri de roboți au ajuns să poată fi folosiți în diverse domenii și să contribuie la conservarea potențialului uman pentru alte activități, de care roboții nu se pot ocupa încă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel