Data actualizării:
Data publicării:

Ce sunt MANPAD-urile, rachetele folosite de ucraineni pentru a doborî avioane ruseşti: Dacă ţinta e vizibilă, poate fi doborâtă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Boris Hamer, de la Pexels
Fotografie creată de Boris Hamer, de la Pexels

MANPAD-urile sunt rachetele cu ajutorul cărora ucrainenii reuşesc să doboare multe avioane ruseşti. Ce sunt, însă, acestea? 

Sistemele de apărare aeriană portabile (MANPAD) joacă un rol neaşteptat de important în războiul din Ucraina. Aceste rachete se lansează din sisteme care se poartă pe umăr, sunt eficiente doar împotriva avioanelor care zboară la altitudine joasă şi au o rază de acţiune de câţiva kilometri. Iar acum ucrainenii primesc şi varianta îmbunătăţită, în forma rachetelor STARStreak furnizate de Marea Britanie. 

De ce sunt MANPAD-urile cruciale pentru apărarea Ucrainei 

 

Analiştii militari au fost uimiţi când Rusia a eşuat în distrugerea reţelei de rachete sol-aer S300, radioghidate, la începutul războiului. Deşi unele sisteme au fost distruse, multe S300 funcţionează, astfel că avioanele ruseşti trebuie să zboare la altitudine joasă pentru a evita detectarea prin radar. Astfel, aceste aeronave intră direct în ţinta MANPAD-urilor. 

Construite iniţial în 1950, MANPAD-urile folosesc infraroşii pentru a fixa ţinta pe evacuarea fierbinte a motoarelor cu reacţie. Primele MANPAD-uri puteau fi lansate doar din spatele ţintei, însă rachetele moderne pot fi trase din orice direcţie, scrie The Economist

Este adevărat că există şi limitări. O rachetă Stinger are nevoie de o baterie care îi oferă putere pentru doar 45 de secunde, iar căutătorul prin infraroşu are nevoie de 3-5 secunde pentru a-şi atinge temperatura de funcţionare înainte de lansare. De asemenea, după ce Stingerul este activ, trebuie să identifice motorul aeronavei şi să se fixeze pe ţintă. Odată trasă, racheta poate fi evitată prin lansarea de rachete de semnalizare, care emit căldură. Eficienţa Stingerelor pe câmpul de luptă este contestată, astfel. 

STARStreak, principala diferenţă

 

Dar rachetele STARStreak sunt diferite. Dezvoltată încă din 1980, STARStreak a văzut prima demonstraţie în 2008. Racheta urmează rază laser până la ţintă, spre deosebire de Stingere, care trebuie să urmărească semnătura termică a motorului. Un dezavantaj este faptul că trăgătorul trebuie să urmărească ţinta până la impact, dar racheta este imună la orice măsuri evazive. Astfel, dacă ţinta este vizibilă, poate fi lovită. 

Deja sunt informaţii conform cărora forţele ucrainene ar fi doborât cu ajutorul rachetei STARStreak un elicopter rusesc MI-28. Astfel, deşi Ucraina nu va beneficia de un spaţiu aerian închis, rachetele STARStreak şi MANPAD-urile ar putea ajuta forţele ucrainene să neutralizeze forţa aeriană a Rusiei fără să aibă nevoie, la rândul ei, de avioane sau intervenţia directă a altor state. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel