Data publicării:

Ce sunt fracturile inelului pelvin și fracturile de acetabul și ce se întâmplă dacă nu sunt operate / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, prof. la Univesitatea de Medicină și Farmacie lași, a fost invitat la Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre fracturile bazinului. 

Tipurile de operații practicate și cele mai frecvente soluții găsite până la acest moment

„Aceste fracturi ale bazinului au două componente principale: una este reprezentată de fracturile inelului pelvin. Inelul pelvin este cel care asigură transmiterea forțelor de la trunchi, membre superioare, toată greutatea, către membrele inferioare și o distribuie uniform.

Separat de fracturile inelului pelvin vorbim de fracturile acetabulului. Acetabulul este locul unde începe articulația dintre membrul inferior, respectiv  femur, și bazin. E ca o scobitură în care capul femural este  articulat. Dacă fractura este articulară și interesează acetabulul, principiile chirurgiei ortopedice spun: orice fractură acetabulară trebuie redusă anatomic pentru că altfel, dacă apare o treaptă de 1-2 milimetri, în timp, se va produce artroză.

Fracturile acetabulare sunt mai blânde în ceea ce privește urgența, în sensul că rar dau sângerare și probleme care să necesite o intervenție în urgență, aproape niciodată, spre deosebire de fracturile inelului pelvin care întotdeauna ridică probleme de sângerare și de tratament în urgență.

Fracturile de acetabul sunt mult mai iertătoare din acest punct de vedere, în schimb, sunt neiertătoare pentru orice milimetru care este dificil de redus la finalul operației. Noi le operăm pe amândouă. Mai frecvente sunt cele de acetabul.”, a spus Prof dr. Ovidiu Alexa. 

Ce se întâmplă dacă nu sunt operate? 

„Fracturile de bazin se pot deschide, pot fi instabile, pot avea componentă anterioară și posterioară. Tratamentul clasic era să le pui într-un hamac unde pacientul stătea atârnat 45 de zile și prin anul 2000 această metodă încă era folosită, cel puțin la noi în spital, care era cel mai avansat din Moldova. Pentru acetabul, metoda constă într-o tracțiune continuă prin care pacientul era suspendat prin niște scripeți. 45 de zile in care făceau escare, bronho-penumonii și era extrem de dificil de suportat.", a spus Prof dr. Ovidiu Alexa la Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel