Data publicării:

Ce sunt diamantele „defecte” şi la ce folosesc

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Potrivit doctorandului Skoltech, Artur Nelyubov, diamantele "defecte" pot fi folosite pentru măsurătorile locale de temperatură, cu o precizie sporită.

Cercetătorii ruși au descoperit un tip de defecte cuantice în interiorul diamantelor sintetice care ar putea fi folosite pentru a crea senzori de temperatură extrem de sensibili și sisteme de procesare a informațiilor cuantice, potrivit relatărilor Skoltech. "Noua categorie de defecte pe care am descoperit-o are cele mai atractive proprietăți optice în comparație cu alte defecte bine-cunoscute ale diamantelor. În combinație cu o stabilitate și o intensitate a radiațiilor destul de ridicate, acestea pot fi utilizate pentru măsurătorile locale de temperatură cu o precizie sporită", a spus doctorandul Universităţii Skoltech, Artur Nelyubov.

Atunci când un diamant este iradiat cu un fascicul laser, aceste defecte produc o strălucire ale cărei proprietăți depind de temperatura ambiantă. Acest lucru face posibilă măsurarea încălzirii regiunilor din jurul nanoparticulelor de diamant cu o precizie de 0,1 grade Celsius fără a interfera cu funcționarea biosistemelor. 

Până în prezent, oamenii de știință au creat numeroase tehnici care permit creșterea diamantelor artificiale, în interiorul cărora există diverse tipuri de „defecte”. Rolul lor este jucat de atomii altor elemente, inclusiv de azot și siliciu, precum și de goluri, absența atomilor de carbon din rețeaua cristalină. Aceste defecte conferă diamantelor proprietăți cuantice neobișnuite. Astfel de cristale, așa cum speră oamenii de știință, vor deveni în curând baza multor dispozitive și senzori cuantici.

Un nou tip de diamante defecte

Nelyubov și colegii săi au descoperit o formă necunoscută anterior de defecte precise în interiorul diamantelor care apar atunci când pietrele prețioase sintetice sunt făcute din așa-numitul adamantan. Așadar, chimiștii numesc molecule ciclice cu zece atomi de carbon și șaisprezece atomi de hidrogen, în care carbonul este situat în același mod ca și în rețeaua cristalină a diamantului. „Nu au fost introduse în mod deliberat impurități în cristale în timpul etapei de sinteză, dar, cu toate acestea, defectele descrise în articolul nostru științific au fost găsite în probe din trei loturi diferite de microdiamante pure. Toate diamantele au fost produse printr-o metodă de temperatură și presiune ridicată folosind adamantan, ca precursor”, a explicat Nelyubov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel