Data publicării:
Ce spune Weber despre discursul lui Iohannis de la CSM: Nu ne-a zis Bruxellesul pe cine să anchetăm
Europarlamentarul PNL Renate Weber crede că România a atins majoritatea obiectivelor trasate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV), iar ridicarea acestui sistem de monitorizare ar avea titlul de recunoaștere a reformelor făcute. Eurodeputata salută discursul președintelui Klaus Iohannis în prima ședință din 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Familia europeană din care Weber face parte, ALDE, dezbate o propunere potrivit căreia toate statele UE vor fi supuse unui mecanism de monitorizare.
Klaus Iohannis este criticat de o parte a presei și a politicienilor de dreapta după ce a declarat că principalul obiectiv al sistemului judiciar ar trebui să fie ridicarea Mecanismului de Verificare și Cooperare, la care sunt supuse, din 2007, doar România și Bulgaria.
Klaus Iohannis, împotriva stenogramelor din presă
"Este un obiectiv firesc pe care România trebuie să-și propună să-l atingă, pentru că ridicarea MCV-ului înseamnă, într-adevăr, că am atins toate acele obiective care au determinat punerea în aplicare a MCV-ului. În momentul în care dorești ca MCV-ul să fie ridicat înseamnă că dorești ca partenerii din Uniunea Europeană să recunoască faptul că obiectivele pe care noi ni le-am propus - împreună cu ei, că e mecanism de cooperare, nu doar de verificare - au fost atinse și menținerea MCV-ului nu se mai justifică. Eu așa citesc discursul lui Klaus Iohannis, care mi s-a părut chiar foarte bun, foarte adecvat pentru ceea ce înseamnă și ce înțeleg eu însumi prin independența justiției. Nu înțeleg criticile", a declarat, miercuri, pentru DC News, Renate Weber.
"Noi discutăm din nou în cadrul grupului ALDE despre ideea de a avea un mecanism de monitorizare care să se aplice tuturor statelor membre UE și care să vizeze și statul de drept și respectarea drepturilor omului", a adăugat europarlamentarul PNL.
Weber, despre discuția Juncker - Iohannis de la Bruxelles
Klaus Iohannis se va întâlni săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Agenda discuțiilor va include și subiectul MCV-ului.
"Orice oficial al UE, cu atât mai mult președintele Comisiei, nu va intra în amănunte. Va merge pe aceeași idee: 'haideți să vedem dacă obiectivele au fost atinse, sigur că da, să așteptăm și următoarea evaluare'. Eu așa cred că se pune problema", anticipează Weber.
Renate Weber respinge criticile conform cărora progresele din justiție sunt ușor reversibile, iar ridicarea MCV-ului ar duce la o involuție a sistemului judiciar. Ea punctează că anchetele din ultimii ani nu s-au făcut la cererea Bruxellesului și sunt meritul exclusiv al insitutuțiilor române.
Iohannis, ședință CSM: două propuneri de impact pentru Justiție. Ponta: Le susțin
"Instituțiile din România au dat deja dovadă de maturitate ca să avem încredere că ele vor continua ceea ce au început. Obiectivul politic, din punctul ăsta de vedere, a fost atins. În ceea ce privește chestiunile mai tehnice, acolo nu e nevoie să menținem MCV-ul. Și acolo s-au făcut pași, alții mai fericiți, alții mai puțin fericiți, dar întrebarea e mai e nevoie să menținem acest MCV. Fără el nu se mai oprește nimic.
"Eu refuz să cred că anchetele care au fost în ultimii, condamnările din ultima vreme, au fost datorită MCV-ului. Haideți să credităm instituțiile din România cu ceva mai multă autoritate. Nu a venit nimeni de la Bruxelles să le spună pe cine să ancheteze. Este meritul instituțiilor din România. Atunci haideți să le lăsăm să funcționeze în continuare. Nu MCV-ul a dictat ce se întâmplă în România", a conchis Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News