Ce spune vârsta oaselor tale despre cât mai ai de trăit
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Sydney (UTS) din Australia au analizat măsura în care o fractură osoasă poate duce la o moarte prematură.

Cercetarea a fost publicată în revista științifică eLife. În cadrul studiului efectuat pe mai bine de 1,6 milioane de adulți, cercetătorii au constatat că o fractură osoasă a fost asociată cu o pierdere de la unu la șapte ani de viață, în funcție de sex, vârstă și localizarea osului, conform EurekAlert.

Bazându-se pe această descoperire și pe cercetările anterioare efectuate de profesorii John Eisman, Tuan Nguyen și Jacqueline Center de la Institutul Garvan, cercetătorii au dezvoltat conceptul de „vârstă scheletală” ca o nouă măsură pentru evaluarea impactului fracturilor asupra mortalității.

Măsura a fost încorporată într-un calculator online care măsoară fragilitatea osoasă, pentru a-i ajuta pe medici și pe pacienți să înțeleagă mai bine gravitatea fracturilor osoase. BONEcheck își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la reducerea riscului de deces prematur pentru persoanele cu osteoporoză.

Profesorul Tuan Nguyen, conducătorul proiectului, de la UTS, spune că riscul de deces prematur este deosebit de ridicat în cazul pacienților care suferă o fractură de șold, 30% dintre pacienți murind în decurs de un an de la fractură.

Vârsta scheletală, indiciu în medicina preventivă

Riscul de deces prematur crește și în cazul altor tipuri de fracturi. Prin măsurarea reducerii medii a speranței de viață, instrumentul Skeletal Age urmărește să le ofere pacienților o înțelegere mai clară a riscurilor asociate cu fracturile osoase. „Cu o mai mare conștientizare a acestor riscuri, medicii și pacienții vor fi mai predispuși să ia măsuri preventive pentru a reduce riscul de deces prematur”, a declarat distinsul profesor Nguyen.

„Instrumentul Skeletal Age oferă o abordare alternativă pentru informarea pacienților cu privire la riscul lor de fractură. De exemplu, în loc să informăm o femeie de 60 de ani că riscul de deces în urma unei fracturi de șold este de 5%, aceasta poate fi informată că vârsta sa scheletică este de 65 de ani”, a explicat dr. Thach Tran, coautor al lucrării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel