Data actualizării:
Data publicării:

Ministrul Rafila, despre digitalizarea Sănătății și telemedicină. ”Avem oportunitatea prin PNRR să încercăm să rezolvăm aceste disfuncționalități”

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

În perioada pandemiei, conceptul de telemedicină ne-a apărut ca o modalitate salvatoare de a menţine deschisă relaţia medic-pacient. Altfel spus, telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate online, de la distanţă, fără a fi nevoie de prezenţa faţă în faţă a pacientului și a medicului.

Alegeri prezidentiale 2024

În dezbaterea organizată de DC News, jurnalistul Val Vâlcu a abordat subiectul digitalizării sistemului sanitar:

Digitalizarea în sănătate

Val Vâlcu: D-le ministru, vedeți medicii lucrând fără hârtii, fără foaie de observație, fără rețeta de hârtie?

Alexandru Rafila (ministrul Sănătății): Da. Cred că medicii își doresc acest lucru foarte mult. Noi avem acum oportunitatea să schimbăm lucrurile și cred că trebuie schimbate urgent din punct de vedere al digitalizării... nu are rost să intrăm în detaliu, dar în mod evident, periodic și dumneavoastră vedeți și medicii și pacienții resimt această disfuncționalitate care există la sistemul unic integrat informatic la CNAS. Avem oportunitatea prin PNRR să încercăm să rezolvăm aceste disfuncționalități și să facem sistemele inter-operabile. Noi, la minister, avem două domenii în care trebuie să asigurăm această digitalizare: unul la nivelul spitalelor - trebuie incluse minimum 200 de spitale în această procedură și al doilea în unitățile de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătății.

”Telemedicina sau medicina de la distanță”

Alexandru Rafila a vorbit și despre componentat de telemedicină ”care devine tot mai interesantă și necesară”. ”E vorba de accesul oamenilor la serviciul de sănătate, mai aes în zonele în care personalul medical este deficitar. Pe de altă parte discutăm de posibilitatea monitorizării pacienților și oferirii de soluții terapeutice de la distanță. Aș vrea să vă dau un exemplu în ceea ce privește imagistica: serviciile de imagistică se pretează cel mai bine la această variantă în care interpretarea investigațiilor se face de la distanță de către personalul specializat. Totul e să păstrăm anumite limite și să nu credem că telemedicina și digitalizarea vor înlocui vreodată medicii și personalul medical. Eu consider că interacțiunea oamenilor cu medicul, atunci când au o suferință, este esențială” a afirmat ministrul Sănătății. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel