Data publicării:
Ce spune Cazanciuc despre contradicția CCR - ICCJ în aplicarea legii mai favorabile
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că se impune unificarea practicii privind aplicarea legii penale mai favorabile, iar pentru asta trebuie să se țină cont atât de decizia Curții Constituționale a României (CCR), cât și de cea a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) emise în această materie.
Ministrul Justiției a arătat că sarcina unificării revine în primul rând Înaltei Curți. Dacă o practică unitară nu va fi totuși formulată, chestiunea se va tranșa în procesul decizional din Parlament, unde există deja un proiect de act normativ trimis de Ministerul Justiției.
"Nu avem încă motivarea in extenso, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar discutăm aici de aplicarea legii, nu neapărat de elaborarea unei legi. Avem deja o decizie a Înaltei Curţi referitoare la aplicarea legii penale mai favorabile, avem deja o decizie a CCR în aceeaşi materie. Discutăm în continuare de aplicarea legii. În schimb, avem în Parlament un proiect de act normativ trimis de Ministerul Justiţiei, după consultarea cu CSM la începutul anului, care încerca să soluţioneze această chestiune, ce nu a putut fi soluţionată, din păcate, între profesioniştii dreptului înainte de intrarea în vigoare a Codurilor. O să vedem soluţia după publicarea deciziei CCR şi în procesul decizional de la Parlament vom ţine cont de cele două decizii ale Înalte Curţi şi ale CCR. Principalul rol în momentul de faţă revine, evident, Înaltei Curţi în a unifica practica. Aceasta este una dintre chestiunile care, într-adevăr, poate genera practică neunitară şi discuţii în sistem. Sperăm, dacă nici decizia CCR nu va aduce suficientă claritate în sistem, să tranşăm această chestiune, având deja două decizii, în procesul decizional din Parlament", a spus acesta.
Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate, marți, că nu se pot combina dispoziții din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile. Concret, măsuri precum cele asiguratorii dispuse de instanțe sau procurori nu mai pot fi luate în urma îmbinării unei măsuri dintr-un cod și al unei măsuri din alt cod.
Citește și: EXCLUSIV. Judecător CCR, despre hotărârea Curții care răstoarnă o decizie a ICCJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News