Ce se va întâmpla cu prețul la pâine? SINDALIMENTA: ”Costul unui kilogram de pâine nu este la valoarea reală”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Dragos Frumosu, presedintele SINDALIMENTA - Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA)
Dragos Frumosu, presedintele SINDALIMENTA - Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA)
Inflația lovește din toate direcțiile, inclusiv în domeniul panificației. Ce se va întâmpla cu ”pâinea noastră cea de toate zilele”?

Invitat la B1TV, președintele SINDALIMENTA, Dragos Frumosu, a declarat că efectele negative în ceea ce privește creșterea prețurilor la produsele de panificație au început cu aproximativ doi ani și jumătate înainte, când s-a înregistrat o perioadă secetoasă urmată de criza pandemică care a condus la nivel european și mondial la scăderea ofertei și creșterea prețului, pentru că foarte multe state au luat în acea perioadă măsuri de protecție pentru populația lor. 

Factorii care au condus la creșterea prețului la produsele de panificație

”După toate acestea, au venit aceste creșteri uriașe la gaze și la combustibili. Toate acestea conduc și reprezintă cam 70-75% din costurile unui produs de panificație.

Lucrurile sunt destul de negative din punctul acesta de vedere și este foarte greu să precizăm și să ne gândim cât va mai crește prețul în continuare. Este puțin probabil să stagneze.

Prețul la grâu și, în mod direct, la făină crește uneori de la o zi la alta iar cei din panificație sunt obligați o dată la două - trei zile să facă aceste calcule pentru a nu avea pierderi”, a declarat Dragoș Frumosu.

Prețul unei franzele ar trebui să fie mult mai mare

”Vreau să mai precizez un lucru foarte important. Indiferent de creșterea prețului la grâu, costul unui kilogram de pâine nici acum nu este la valoarea reală. În mod normal un kilogram de pâine ar trebui să ajungă undeva de la 7 lei la 8 lei, deci prețul unei franzele să fie fără discuție mult mai mare.

Din păcate suportăm aceste efecte negative, așteptăm măsurile statului privind crearea unei rezerve în cantitate foarte mare, astfel încât dacă există astfel de fluctuații de prețuri să se poată interveni pe piață atât în sprijinul industriei cât și în sprijinul populației”, a concluzionat Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA - Federația Natională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

Punctul de vedere al ministrului Agriculturii

”Așa cum am precizat de fiecare dată, la nivelul Ministerului Agriculturii luăm toate măsurile necesare astfel încât să păstrăm producția stabilă. Asta înseamnă programe pentru fermieri, pentru cei din industria alimentară, în încercarea noastră de a estompa puțin efectele unor cauze care sunt independente de ceea ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii. De mai bine de doi ani de zile, în România se manifestă mai multe crize suprapuse care au generat creșterea inflației și creșterea prețurilor în masă”, a spus Adrian Chesnoiu la Antena 3.

”În 2021, prețul grâului era 200-220 de euro. Astăzi este undeva la 350-360 de euro tona. Prin măsurile pe care le-am dispus la Ministerul Agriculturii, prețul grâului s-a stabilizat ușor, pentru că a avut o creștere bruscă după invazia Rusiei în Ucraina, pentru că ambele țări dețin undeva la 30% din comerțul mondial cu grâu. Panica tuturor celor care cumpărau grâu din piețele internaționale a generat o explozie a prețului”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel