Data actualizării:
Data publicării:

Ce se va întâmpla cu facturile, din toamnă. Coşea, previziune: Situaţie pe care nu putem să o controlăm

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Mikhail Nilov - Pexels
Foto: Mikhail Nilov - Pexels

Profesorul economist Mircea Coșea a făcut, pentru cititorii DC News o scurtă evaluare a situației economice din România și sancționează lipsa de viziune și de reacție a factorilor decizionali.  

”Părerea mea este că lucrurile nu merg spre bine, cred că va continua o creștere a prețurilor, cred că inflația va trece de 5,6-5,8, poate chiar se va apropia de 6%, spre sfârșitul acestui an.

De ce? În primul rând pentru că avem niște factori pe care nu putem să-i controlăm sau nu mai putem acum să-i controlăm, pentru că nu am luat măsuri înainte”, spus Mircea Coșea.

”Acești factori sunt de natură externă și înseamnă inflația globală care circulă acum în lume, care a fost generată de Statele Unite ale Americii într-o manieră voită, pentru că s-a considerat că prin inflație se pot plăti mai ușor datoriile pe care statul le-a făcut în timpul pandemiei. Această inflație a fost amplificată și de mișcările Chinei care a reînceput o oarecare activitate de import-export, cerere mai mare pentru materii prime, pentru energie... Pe de altă parte are o politică internă diferită acum. Pune mai mare accent acum pe dezvoltarea unor întreprinderi care să ocupe locurile în lanțurile valorice pe care Occidentul vrea să le mute în țările de origine. Adică, China în momentul de față a dezvoltat peste 800 de întreprinderi care au ca scop să preia anumite părți din lanțurile valorice, în așa fel încât China să nu mai depindă de importurile de tehnologie avansată din Statele Unite ale Americii sau alte companii din Japonia sau Taiwan. Toate acestea au însemnat o cerere sporită de materii prime și de energie.

Această inflație care vine din exterior noi nu putem să o controlăm. Sigur am fi putut să o preîntâmpinăm dacă am fi avut o politică mai înțeleaptă de gestionare a materiilor prime din țară, în principal energia. Aici mă gândesc la faptul că tărăgănăm și încă nu suntem în stare să punem în valoare resursele de energie din Marea Neagră. În al doilea rând nu avem o industrie care să producă bunuri de capital adică pentru ceea ce noi dorim să facem, acele investiții. Investițiile pe care ar trebui să le facem în infrastructură, în construcții în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sănătății, a educației, înseamnă import de materii prime, în principal de construcție, începând de la bitum la fier beton și așa mai departe pentru că noi nu le mai producem. Deci este o chestiune pe care trebuie să o spunem foarte clar: lipsa de interes a guvernelor României în industria de bunuri de capital, acum o plătim”, a spus economistul.

Prețul la utilități va crește

”Aici se adaugă și factorii interni pe care am putea să-i controlăm dar nu facem nimic. Am putea să acționăm asupra prețurilor prin intrarea pe piață a unor produse românești. Asta înseamnă în principal produse agro-alimentare pe care ar trebui să le prelucrăm în țară și reducem importurile. Reducerea importurilor ar echilibra mai mult deficitul balanței comerciale. Nu facem acest lucru, nu există nicio  politică la Ministerul Agriculturii în vederea stimulării procesatorilor, nici măcar al fermierilor care aruncă marfa pe câmp. Ultima demonstrație din fața Guvernului a fermierilor a arătat care este situația.

Deci din acest punct de vedere nu există nicio șansă ca inflația să scadă în viitoarele luni. Ori la asta mai adăugăm încă două lucruri. Primul este prețul la utilități care nu are cum să scadă pentru că pe de o parte există niște creșteri, din nou pe plan internațional, la energie în al doilea rând pentru că ”liberalizarea” pe care am făcut-o nu este o liberalizare a pieței pentru că atunci când faci o liberalizare, conform regulilor cunoscute, o faci când ai o producție care să acopere cel puțin 80% din cererea internă. Ori noi nu avem așa ceva. Noi importăm și energie. Asta înseamnă că, consumatorul român a ajuns la mâna speculanților pentru că ceea ce se întâmplă, diferența dintre producția internă și cerere se negociază pe burse, care sunt deloc controlabile și vor crește tarifele. Incontestabil vor crește, iar această creștere a energiei fie ea electrică, gaze sau combustibili va duce la creșterea prețurilor la toate produsele. Pentru că în lanțul trofic al economiei energia stă la bază. Deci ea se vede până în ultimul element”, a mai spus reputatul profesor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel