Ce se pregătește pe scena politică. Bulai, despre misterul sondajelor comandate în criză
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În România s-au petrecut schimbări sociale și economice importante, de la debutul crizei COVID, dar rezultatele sondajelor nu s-au schimbat dramatic. Prof. Alfred Bulai explică situația de pe scena politică pentru DCNews.

”Schimbările, în acest moment, nu sunt așa de mari cum s-ar fi așteptat unii, după criza generată de coronavirus, spune politologul Alfred Bulai. Două sunt motivele pentru care cotele de încredere rămân relativ staționare, cu o tendință de scădere a PNL și de creștere ușoară a PSD în sondaje. În primul rând, românii au o cultură a supraviețuirii, așa că o lună-două în această situație inedită nu înseamnă mare lucru. Unii mai au rezerve, alții au mai trecut prin perioade de șomaj, sau fără venituri, încă nu e percepută cu adevărat criza economică”, spune Bulai.

Publicul, comportament de așteptare

”De cealaltă parte, oferta politică nu s-a schimbat. Publicul are un comportament de așteptare, nu e mulțumit de oferte, nu a apărut nimic nou. Votanții PNL, sau mai precis ai președintelui Iohannis, merg inerțial, tot cu așa-zisa Dreaptă, cei ai PSD nu au primit, încă, un mesaj ferm. Nu a fost stabilită data alegerilor, ca urmare electoratul nu are de ce să își formuleze o opțiune clară, nu resimte presiunea unei decizii, în acest moment. Vom vedea, își spun cei mai mulți. Dacă se va bate în cuie un calendar electoral, este de așteptat o cristalizare a intențiilor de vot, care poate aduce mari schimbări în clasament”.

USR,  surpriza momentului: partid în criză

”Surpriza cea mai mare o face USR-ul, care nu reușește să colecteze pierderile PNL, ba chiar, în unele sondaje, merge în jos. Se vede clar că are o problemă majoră de lidership, fiind, practic, absent de pe scena politică de la  începutul anului. Poate eu, tânăr antreprenor, văd că nu îmi merge afacerea, sau că are probleme corporația în care lucrez și aș vrea să îl aud și pe USR-istul pe care l-am votat,  ce zice, ce propune. Ori, ei nu zic nimic. Dan Barna nu inspiră nimic, este inadecvat în rol, în plus apare foarte rar în public. E inadmisibil să nu fii prezent, mai ales în astfel de situații de criză. Cred că și ei sunt conștienți de dezastru, cred că activiștii USR sunt descumpăniți, simt că nu e bine, dar nu au curaj  să răstoarne actuala conducere. Mai ales că se tem de Cioloș, de PLUS, această structură fără susținători, plombată în electoratul lor, care riscă să le ia fața în cazul unor revolte interne. Este cert că au o problemă majoră de poziționare, de localizare pe scena politică. Evident, te poți localiza doar în raport cu Puterea. Ori, ei au acordat sprijin guvernului, spun cam aceleași lucruri ca PNL, dar nu sunt parte din decizie, nu au primit funcții în guvernare, și nici opoziție nu fac. La cealaltă extremă este ProRomânia, care prin discursul critic anti-Orban, a reușit să se poziționeze mai bine și să crească mai rapid, de la începutul crizei”, a concluzionat Alfred Bulai.

Există un armistițiu în războiul PNL-PSD?

”Nu doar publicul, ci și partidele politice au un comportament de așteptare, explică politologul Bulai. Sigur, PNL și președintele Iohannis au folosit câte ceva din retorica anti-PSD, ca să atenueze scăderea în sondaje de care se temeau. Dar, aceste dueluri verbale nu înseamnă nimic, în politică. Formațiunile mari, PNL și PSD așteaptă să vadă cum evoluează situația medicală, dar mai ales cea economică și socială. O erodare masivă a PNL ar putea să împingă spre un guvern de coaliție, fie înainte, dar mai ales după alegeri. Cu cine să guverneze PNL? Cu unii ciudați care vin cu vuvuzele în Parlament și de la care nu știi ce să te aștepți, sau cu un partid tradițional, cu care a mai guvernat, înainte și cu care are o bună colaborare, la nivel local? Singura amenințare pentru acest plan este lăcomia. Structurile PSD ar putea să forțeze o moțiune de cenzură dacă PNL se lăcomește, dacă trece linia roșie ocupând toate posturile din administrație, așa cum pare că încearcă acum”, a spus prof. Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel