Ce se întâmplă în Israel? Biden către Netanyahu: Căutați un compromis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Israelul este paralizat de proteste. Chiar și armata s-a aliniat împotriva reformei justiției. 

În cele din urmă, confruntat cu riscul unei țări paralizate și cu o ciocnire instituțională între guvern și liderii armatei, premierul Benjamin Netanyahu ar fi decis să-și retragă controversata reformă a justiției.

După săptămâni de demonstrații în masă, greve și tensiuni diplomatice cu SUA și Uniunea Europeană, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului a trebuit să facă un pas înapoi.

Picătura care a umplut paharul a fost demiterea ministrului Apărării, Yoav Gallant, care s-a distanțat public de proiect, la fel ca mai mulți lideri militari. O decizie care a provocat un uriaș val de proteste, cu declanșarea unei greve generale și blocarea aeroportului din Tel Aviv. Washington a intervenit în criza politică din Tel Aviv, subliniind ”nevoia urgentă a unui compromis”, relatează Europa Today.

Ce prevede reforma justiției?

Textul ar permite guvernului să numească judecători și, mai ales, ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă, chiar de un singur vot, în timp ce în prezent este nevoie de o majoritate calificată de două treimi.

Guvernul de la Tel Aviv susține că vrea să reducă influența judecătorilor asupra activității deputaților, dar criticii se tem de o slăbire a ceea ce a fost întotdeauna un garant al statului laic și al drepturilor civile de-a lungul anilor, într-un moment în care partidele religioase mai radicale sunt în guvern și au, de asemenea, roluri cheie în controlul zonelor palestiniene ocupate de coloniști.

Nu este o coincidență că Yariv Levin, ministrul Justiției și colegul de partid al premierului, și deputatul sionist Simcha Rothman, care prezidează Comisia de Justiție a Knesset din Parlamentul israelian, sunt în spatele acestei reforme.

Ambii au acuzat în mod repetat Curtea Supremă că este prea puternică și părtinitoare față de mișcarea coloniștilor, comunitatea ultra-religioasă a Israelului și populația Mizrahi, popor evreu de origine din Orientul Mijlociu.

În special, mulți din dreapta israeliană nu au iertat niciodată instanța pentru decizia sa din 2005 de a se retrage din Fâșia Gaza, iar pentru Netanyahu, deci, reforma ar putea fi o modalitate de a ocoli procesul de corupție care îl vede acuzat, subliniază criticii.

Protestul

Manifestările au loc de săptămâni întregi și au implicat și armata. La începutul acestei luni, într-o mișcare fără precedent, zeci de piloți de luptă dintr-o escadrilă de elită a forțelor aeriene israeliene au declarat că nu se vor prezenta la antrenament.

Preocupările societății cu privire la reformă sunt legate și de alte puncte din programul guvernului care ar putea beneficia de o Curte Supremă slăbită: anexarea completă a Cisiordaniei ocupate, retragerea legislației pro-LGBT, abolirea legilor care protejează drepturile femeilor și minorităților și relaxarea regulilor de angajare pentru poliția și soldații israelieni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel