Data publicării:

Ce se întâmplă în Ecuador. Stare de urgență, explozii și bande criminale - Reuters

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află care este situația actuală din Ecuador cu privire la starea de urgență.

Ecuadorul este afectat de un nou val de violențe care a zguduit această țară sud-americană, președintele Daniel Noboa lansând o campanie militară de combatere a bandelor, după ce grupuri criminale au luat ostatici peste 100 de angajați ai închisorii, iar bărbați înarmați au întrerupt în mod dramatic o transmisiune în direct la televiziune.

Criza evidențiază provocările care îl așteaptă pe Noboa, care a preluat puterea în noiembrie după ce a promis în timpul campaniei electorale că va reduce violența, în condițiile în care bandele de traficanți de droguri transportă din ce în ce mai multă cocaină prin Ecuador.

Deteriorarea securității din Ecuador

Securitatea în Ecuador s-a înrăutățit de la pandemia de coronavirus, care a afectat și economia națiunii.

Numărul de decese violente a crescut la 8.008 în 2023, a declarat guvernul, aproape dublu față de 2022. Violența a intrat în arena politică anul trecut, când un candidat prezidențial anticorupție a fost asasinat.

Guvernul pune situația pe seama extinderii tot mai mari a bandei de traficanți de cocaină, care au destabilizat zone întinse din America de Sud.

În interiorul închisorilor din Ecuador, bandele au profitat de controlul slab al statului pentru a-și extinde puterea. Violențele din închisori au devenit din ce în ce mai frecvente, provocând sute de morți în incidente pe care autoritățile le-au pus pe seama luptelor între bande pentru controlul închisorilor.

Foto: Agerpres

Guayaquil, un oraș de coastă care este cel mai mare din Ecuador, este considerat cel mai periculos din țară, porturile sale acționând ca un centru pentru contrabanda cu droguri.

Noboa, în vârstă de 36 de ani, și-a prezentat ”Planul Phoenix” pentru securitate, care include înființarea unei noi unități de informații, arme tactice pentru forțele de securitate, noi închisori de înaltă securitate și consolidarea securității în porturi și aeroporturi.

Acesta va costa aproximativ 800 de milioane de dolari, a declarat el, deși 200 de milioane de dolari în arme noi pentru armata ecuadoriană vor fi furnizate de Statele Unite.

Ce a cauzat violența

Poliția a anunțat duminică că Adolfo Macias, liderul bandei criminale Los Choneros, a dispărut din închisoarea în care își ispășea o pedeapsă de 34 de ani. Autoritățile încearcă să dea de urma acestuia.

Între timp, au avut loc incidente violente în cel puțin șase închisori începând de luni. Până miercuri, peste 100 de gardieni și alți membri ai personalului erau încă ținuți ostatici de către deținuți. În Riobamba, o capitală provincială din centrul Ecuadorului, 39 de deținuți au evadat dintr-o închisoare, deși unii au fost recapturați.

Marți, violențele s-au extins pe străzi, doi ofițeri de poliție fiind uciși în provincia Guayas, unde se află Guayaquil.

Șapte ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răpiți în întreaga țară, deși trei au fost eliberați.

Violențele au fost manifestate cel mai dramatic atunci când un grup înarmat a dat buzna într-un studio de televiziune în timpul unei transmisiuni în direct și a ținut jurnaliștii sub amenințarea armelor. 

Foto: Agerpres

Explozii au fost confirmate și în mai multe orașe marți, deși nu au fost raportate victime.

Noboa, care a jurat să nu negocieze cu ”teroriștii”, a declarat că violențele sunt o reacție la planurile guvernului său de a construi o nouă închisoare de înaltă securitate pentru liderii de bandă încarcerați.

Ce măsuri a luat guvernul 

Noboa a declarat luni starea de urgență pentru 60 de zile, un instrument folosit cu puțin succes de predecesorul său Guillermo Lasso, permițând patrule militare, inclusiv în închisori.

Într-un decret publicat marți după-amiază, Noboa a declarat că a recunoscut un ”conflict armat intern” în Ecuador și a identificat mai multe bande criminale ca fiind grupuri teroriste, inclusiv Los Choneros. Decretul a ordonat forțelor armate să neutralizeze aceste grupuri.

Șaptezeci de persoane au fost arestate începând de luni ca răspuns la incidente precum preluarea postului de televiziune, a declarat miercuri poliția.

Școlile au fost închise miercuri în întreaga țară, cursurile desfășurându-se în mod virtual, iar multe întreprinderi alegând să închidă pentru această zi.

Foto: Agerpres

Coaliția lui Noboa, o alianță largă de grupuri de centru-stânga, centru-dreapta și centru are o majoritate în Adunarea Națională, lucru care îi lipsea lui Lasso, dar unii ecuadorieni se întreabă de ce președintele nu ia măsuri mai dure împotriva bandelor.

El are în plan să organizeze mai târziu în acest an un plebiscit axat pe securitate, în cadrul căruia va întreba publicul dacă guvernul ar trebui să anuleze interdicția de extrădare a cetățenilor ecuadorieni căutați în străinătate și dacă confiscarea de active de la presupuși infractori ar trebui permisă, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel