Data actualizării:
Data publicării:

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi. La ce trebuie să fii atent

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @weyo
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @weyo
Fiecare ou conține, chiar și în cantități mici, aproape toți nutrienții necesari dietei tale. De aceea, reprezintă o opțiune ideală pentru a fi inclus în alimentația noastră zilnică.

Oul, unul dintre ingredientele principale în gastronomie, este un aliment care ar putea fi clasificat drept 'superaliment' datorită numeroaselor efecte pozitive asupra sănătății noastre.

Conform Healthline, acestea sunt câteva dintre beneficiile ouălor confirmate de dovezile științifice.

Sunt incredibil de nutritive

Oul este unul dintre alimentele cu cea mai mare densitate nutrițională (cantitatea de nutrienți per greutate). Un singur ou conține cantitatea de nutrienți necesară pentru a transforma o singură celulă într-un pui complet format.

De fapt, un singur ou fiert conține:

  • 8% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A.
  • 6% din cantitatea zilnică recomandată de folat.
  • 14% din cantitatea zilnică recomandată de acid pantotenic (vitamina B5).
  • 23% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina B12.
  • 20% din cantitatea zilnică recomandată de riboflavină (vitamina B2).
  • 7% din cantitatea zilnică recomandată de fosfor.
  • 28% din cantitatea zilnică recomandată de seleniu.
  • Cantități semnificative de vitamina D, vitamina E, vitamina B6, calciu și zinc.

Pe lângă acestea, fiecare ou furnizează aproximativ 78 de calorii, șase grame de proteine și cinci grame de grăsimi, precum și cantități mici de alți micronutrienți importanți pentru o stare optimă de sănătate.

Nu afectează neapărat colesterolul rău din sânge

Deși ouăle sunt foarte bogate în colesterol (până la 186 mg într-un singur ou), acest lucru nu pare să afecteze negativ nivelurile de colesterol LDL (sau colesterol rău) din sânge.

Colesterolul din dietă nu se traduce neapărat într-o schimbare a nivelurilor de colesterol LDL din sânge sau într-un risc crescut de boală cardiovasculară. Acest lucru se datorează faptului că ficatul produce cantități mari de colesterol în fiecare zi. Atunci când ingerăm cantități mari, acest organ, în majoritatea cazurilor, poate reduce producția de colesterol pentru a se adapta.

Această reacție variază însă între indivizi. La aproximativ 70% din populație, se estimează că aportul ridicat de alimente precum ouăle nu crește semnificativ nivelurile de colesterol LDL din sânge. La restul de 30% se poate produce această creștere. De aceea, persoanele cu tulburări precum hipercolesterolemia sau purtătorii variantei genetice APOE4 ar trebui să își modereze consumul de ouă.

Pe de altă parte, colesterolul HDL (sau colesterolul bun), un tip de colesterol asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, poate crește prin creșterea consumului de ouă.

2. Sursa foto... (eggs-wooden-table-oua_77133200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nafterdd

Conțin colină, un nutrient vital

Multe persoane nici măcar nu cunosc colina, cu toate că este o substanță incredibil de importantă pentru organismul nostru. Face parte din ceea ce numim vitaminele B.

Colina este folosită pentru a construi membrana celulară și joacă un rol în producția de molecule semnalizatoare (neurotransmițători) în creier, precum și în alte funcții de natură endocrinologică. Simptomele deficienței de colină sunt grave, deși sunt rare la persoanele sănătoase, deoarece organismul este capabil să o genereze.

La rândul lor, proteinele sunt formate dintr-o serie de molecule mai mici numite aminoacizi. Un aliment este considerat a oferi proteine de înaltă calitate, așa cum este cazul ouălor, atunci când conține cantități suficiente din toți acești aminoacizi în proporțiile adecvate.

Oferă sațietate

Ouăle sunt alimente foarte sățioase. Datorită conținutului lor ridicat de proteine, pot ajuta la instalarea rapidă a senzației de sațietate, motiv pentru care au devenit o componentă preferată în multe strategii de reducere a greutății corporale la persoanele cu supraponderabilitate sau obezitate clinică.

Cum să incluzi ouăle în dietă

Ouăle sunt excelente în dieta noastră zilnică, și pot avea un impact foarte pozitiv asupra sănătății noastre. Conform dovezilor citate de Healthline, consumul a până la trei ouă pe zi este sigur.

Cu toate acestea, ca întotdeauna când vorbim despre alimente sănătoase, trebuie avut în vedere că secretul unei nutriții adecvate este realizarea unei diete echilibrate și variate. De aceea, consumul de ouă, chiar dacă este zilnic sau frecvent, ar trebui să se încadreze întotdeauna într-un model alimentar planificat și sănătos, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel