Data publicării:

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei cina mai devreme de ora 18. Un studiu recent vine cu explicaţii

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Studiul a analizat relaţia dintre alimentaţie şi somn.

Un studiu recent a constatat că o cină mâncată târziu poate cauza creșterea în greutate. Studiul mai arată și o creștere a nivelurilor de zahăr în sânge, indiferent de calorii. Mâncatul cinei mai târziu decât este normal poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile. Studiul a constatat că subiecții care au mâncat mai târziu de ora 18:00, au avut un vârf al glicemiei cu aproape 20 la sută mai mare și arderea grăsimilor redusă cu 10%, comparativ cu cei care au luat cina mai devreme, potrivit Healthline.

Când iei cina devreme, ai timp să arzi grăsimi și ţii glicemia sub control

Înțelepciunea convențională este că o calorie este o calorie, indiferent de momentul în care o mănânci. Creșterea în greutate este cauzată, fără doar şi poate, de consumul mai multor calorii decât folosești. Nutriționiștii numesc această teorie a controlului greutății „calorii în plus, calorii în minus”.  Dar s-ar putea să nu fie chiar atât de simplu. O nouă cercetare descoperă că ora la care mâncați poate juca un rol semnificativ în creșterea în greutate. Organismul nostru reglează cortizonul, melatonina și enzimele digestive în funcție de rutina noastră zilnică. Acest lucru ne ajută să metabolizăm caloriile. S-a demonstrat că cina devreme poate optimiza această rutină. Dacă se mănâncă devreme, se înregistrează un vârf de zahăr din sânge cu 18% mai mic și o ardere a grăsimilor cu 10% mai mare. În schimb, consumul de gustări la ore târzii predispune la obezitate și la sindromul metabolic. Acest sindrom este asociat cu tensiune arterială ridicată, glicemie ridicată și risc de atac de cord și accident vascular cerebral.

Se pare că este nevoie de o perioadă de timp adecvată pentru ca organismul să digere corect alimentele înainte de a merge la culcare, mai spune studiul. Cei care au mâncat târziu și au dormit la scurt timp după aceea au înregistrat niveluri mai ridicate de zahăr în timpul nopții și, de asemenea, dimineața. Cu toate acestea, în cazul celor care au mâncat târziu, dar au și dormit târziu, acest dezavantaj nu a fost observat. Această cercetare  arată că nu contează doar ceea ce mănânci, ci și cum mănânci, notează playtech.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel