Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi până târziu în weekend
Recuperarea orelor de somn, pierdute în timpul săptămânii, în weekend ar putea ajuta la atenuarea impactului negativ asupra sănătății. Totuși, este recomandat să încerci să obții un somn de calitate și suficient în mod regulat.
Unii oameni se trezesc devreme pentru că așa doresc sau pentru că așa s-au învățat, în timp ce alții sunt obligați să se trezească devreme din cauza programului de muncă. Pentru aceștia, știința aduce o veste bună: recuperarea somnului în timpul weekendului ar putea proteja sănătatea noastră, reducând riscul de îmbolnăvire cu până la 20%.
Potrivit unui nou studiu realizat de un laboratorul de boli infecțioase din China, și despre care a relatat portalul de știri Medical News Today, recuperarea orelor de somn ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv o reducere de până la 19% a riscului de boli cardiovasculare.
O reducere de 19%
Această concluzie a fost obținută folosind date auto-reportate de peste 90.000 de persoane, colectate în baza de date UK Biobank. Având în vedere că dormitul sub șapte ore pe noapte este considerat o privare de somn, participanții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de numărul de ore de somn pe care le „recuperau” în timpul weekendului.
Astfel, și luând în considerare istoricul medical al participanților și certificatele lor de deces pe parcursul unui mediu de urmărire de aproximativ paisprezece ani, s-a concluzionat că cei care recuperau cel mai mult somnul pierdut erau cei care experimentau cele mai mari reduceri ale riscului de boli cardiovasculare, strâns legate de privarea de somn.
Este interesant că reducerea riscului observată este atât de semnificativă, mai ales având în vedere dovezile existente despre efectele negative ale privării de somn asupra sănătății. Cel puțin în prima fază, oferă o perspectivă asupra unei strategii care ar putea fi utilă pentru a atenua daunele cauzate de trezirea devreme în timpul săptămânii.
Este benefic să recuperăm somnul în weekend?
Cu toate acestea, experții consultați de Medical News Today avertizează că, în conformitate cu ceea ce știm până acum, cel mai recomandat este să încercăm să menținem un program de somn mai regulat, deoarece acesta ne permite să prioritizăm calitatea odihnei peste simpla cantitate de ore.
În acest sens, este important să acordăm atenție și altor factori care influențează semnificativ somnul nostru, cum ar fi nutriția, exercițiile fizice pe care le facem sau ceea ce numim „igiena somnului” (evitând expunerea la lumină, zgomote etc. în timp ce ne odihnim).
Nu trebuie să uităm că multe dintre procesele de reparare ale organismului (inclusiv repararea țesuturilor, consolidarea memoriei sau reglementarea hormonală) au loc în timpul somnului. De aceea, nu ar trebui să renunțăm la obiectivul de a obține perioade consistente de odihnă nocturnă, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News