Ce se întâmplă în corpul tău când plângi. Lacrimile ascund informații fascinante
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Prin plâns sunt eliberate emoțiile, fie ele negative sau pozitive. Plângem de tristețe, dar și de bucurie. Știi însă ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău atunci când lăcrimezi? Află informațiile fascinante despre lacrimi. 

Lacrimile reprezintă o formă de apărare a ochilor împotriva virusurilor, bacteriilor sau agenților iritanți. Datorită compoziției lor similară cu cea a salivei, lacrimile se comportă ca un antibiotic natural, prevenind dezvoltarea infecțiilor oculare. Substanța cu rol antibacterian din lacrimi se numește lisozimă. 

Printre alți compuși, lacrimile conțin proteine, sare și hormoni. 

Lacrimile mențin sănătatea ochilor

Lacrimile au rolul de a menține globul ocular lubrifiat. Fără lacrimi, membrana oculară poate fi deshidratată și astfel apare sindromul de ochi uscate. De aici pot decurge o serie de consecințe negative asupra vederii. Și atunci când plângi, lacrimile asigură umiditatea membranelor oculare. 

În scop protector, lăcrimezi mai mult decât ai crede. Chiar dacă nu plângi în fiecare zi, corpul tău produce în jur de 200 ml de lacrimi. De cele mai multe ori, acestea ajung în nas.

Lacrimile te ajută să-ți controlezi emoțiile

Plânsul este o formă de eliberare emoțională, dar și un mijloc de empatizare. Plânsul scoate la iveală nevoie de protecție și este un mod de a solicita ajutorul. 

Lacrimile elimină stresul și toxinele

Medicul William Fey de la Centrul Medical Ramzey din Minneapolis a descoperit că structura chimică a lacrimilor depinde de factorul care le cauzează. Așadar, lacrimile reflexive (cele cauzate de tăierea cepei, de exemplu) sunt formate din 98% apă, în timp ce lacrimile emoționale sunt pline de hormoni ai stresului, care astfel sunt eliminați din organism. Iată o teorie care ar explica de ce te poți simți mai bine după ce plângi. 

O altă variantă ar fi că plânsul declanșează eliberarea de endorfine, la fel ca exercițiile fizice sau râsul. 

De ce femeile plâng mai mult decât bărbații

Conform unor studii, femeile plâng de patru ori mai mult decât bărbații. Această diferență este explicată prin acțiunea hormonilor feminini sau masculini. Testosteronul previne lăcrimarea, în timp ce prolactina stimulează empatia și lacrimile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel