Data publicării:
Ce se întâmplă, de fapt, când te doare zona lombară. Sfaturile specialiștilor pentru ameliorare
Durerile de spate pot altera considerabil calitatea vieții. Mulți factori contribuie la declanșarea durerilor, de la respirație, la greutate în exces.
Dacă suferi de dureri de spate sau te-ai confruntat cu acestea în trecut, nu ești singurul. Milioane de oameni la nivel global au suferit dureri de spate în 2017, a arătat un studiu din 2020 citat de Asociația Internațională pentru Studiul Durerii. De fapt, durerile de spate provoacă mai multe dizabilități la nivel mondial decât orice altă afecțiune, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
În SUA, se estimează că 80% dintre americani suferă cel puțin un episod de lombalgie în timpul vieții, cu o șansă suplimentară de 50% de recidivă într-un an, scrie CNN. Când ai dureri de spate, este de înțeles că te vei simți neputincios. O criză acută te poate lăsa imobilizat timp de zile sau chiar săptămâni, întrebându-te dacă te vei simți din nou mai bine.
Vestea bună este că majoritatea cazurilor de dureri de spate nu sunt cauzate de afecțiuni grave, cum ar fi fracturile sau cancerul, iar 90% se ameliorează fără intervenție chirurgicală, potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici. Iată care sunt cele mai comune cauze:
Respirația și postura defectuoasă
Deoarece cutia toracică este atașată de coloana vertebrală și de mușchiul principal al respirației, diafragma, modul în care respirați influențează poziția coloanei vertebrale, postura generală și, în consecință, durerile de spate.
Tensiune în zona șoldurilor
Zona lombară este proiectată pentru a fi mai stabilă decât mobilă, așa că atunci când șoldurile noastre sunt strânse și nu se rotesc, spatele compensează în timpul mișcărilor de răsucire și poate duce la leziuni musculare și de disc.
Trauma fizică
Un ”spate rupt” cu fracturi vertebrale este rar, dar se poate întâmpla din cauza unor traume semnificative cauzate de lucruri precum o cădere gravă sau un accident de mașină. În general, aceste incidente duc la hernii și/sau leziuni musculare, spre deosebire de fracturi.
Degenerescența legată de vârstă
Durerea de spate nu este o parte normală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, după vârsta de 30 de ani, pe măsură ce densitatea osoasă și masa musculară încep să scadă, la fel și sănătatea discului coloanei vertebrale, pot apărea probleme de spate, mai ales dacă nu se face sport și mișcare în mod regulat.
Un stil de viață sedentar
După cum am menționat mai sus, exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru sănătatea mușchilor și a oaselor noastre. Corpurile noastre sunt concepute pentru mișcare, astfel încât să fii sedentar creează mușchi rigizi, slăbiți și scăderea lubrifierii articulațiilor, inclusiv deshidratarea discurilor coloanei vertebrale. Toate acestea generează dureri de spate.
Excesul de greutate sau sarcina
Greutatea suplimentară în zona abdominală crește riscul de durere de spate prin aplicarea unei presiuni suplimentare asupra coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la tensiune musculară, nervi comprimați și hernie de disc.
Citește și: Unde se află pancreasul. Funcția acestuia și afecțiunile care perturbă sistemul digestiv
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News