Ce se întâmplă dacă bei apă îmbuteliată expirată
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 28 Martie 2023, 09:47
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Da, apa îmbuteliată are o dată de expirare, la fel ca toate alimentele ambalate.

Dar nu apa expiră, ci sticla, din cauza unor metode incorecte de păstrare. Dacă este depozitată necorespunzător, apa poate, de fapt, nu numai să capete un gust ciudat, ci și să devină toxică pentru organism.

Prin lege, apa minerală nu expiră: chiar dacă se învechește, continuă să fie considerată sigură pentru uz uman. Totuși, pe capac sau pe etichetele sticlelor este indicat termenul limită pentru consum.

Apa minerală îmbuteliată ar trebui ”de preferință” să fie consumată în termen de 3 ani de la data îmbutelierii, dacă recipientul este din sticlă, sau în decurs de 1 sau 2 ani, dacă recipientul este din plastic.

Poate fi periculoasă apa îmbuteliată expirată?

Potrivit unui articol publicat de Today, diverse teste de laborator au arătat că apa devine toxică pe măsură ce sticla începe să se deterioreze, eliberând substanțe chimice microscopice care pot da un gust de medicament, clor sau ozon, și care pot fi dăunătoare sănătății. 

Printre aceste substanțe se numără antimoniul, care poate deteriora stomacul și intestinele, și ftalați (utilizați pentru a face materialele plastice mai rezistente și în același timp pliabile) care pot altera sistemul endocrin, eliberați în principal din sticlele PET.

Sticlele expuse la surse de căldură eliberează substanțe toxice 

Studiile au arătat că sticlele PET încălzite peste 30 de grade Celsius pot elibera cantități excesive de ftalați în apă, în timp ce sticlele încălzite peste 60 de grade Celsius pot elibera niveluri la fel de periculoase de antimoniu, în comparație cu sticlele depozitate la temperatura camerei. Conservarea corectă, atât de către producători, cât și de către consumatori, va contribui la garantarea calității și siguranței apei.

Ce să faci cu apa îmbuteliată expirată

Dacă sticla a expirat, nu trebuie să fie băută sau folosită pentru a potoli setea animalelor de companie sau a plantelor, deoarece aceiași contaminanți dăunători pentru oameni pun în pericol și sănătatea plantelor și animalelor. Și ei au nevoie de apă curată. 

Prin urmare, specialiștii sugerează folosirea apei expirate numai dacă aceasta este filtrată printr-un filtru cu cărbune activ, care ar trebui să elimine majoritatea contaminanților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?