Data publicării:
Ce se întâmplă dacă bei alcool în timpul călătoriei cu avionul. De ce ar putea fi periculos
Băuturile alcoolice sunt prezente în meniurile oricărui zbor, indiferent cât de scurt ar fi, ceea ce a stârnit interesul unui echipe științifice care a evaluat impactul consumului acestora în timpul călătoriilor de lungă durată.
Avionul a devenit în ultimele decenii unul dintre cele mai utilizate mijloace de transport la nivel mondial. Au trecut vremurile în care acesta era o opțiune rezervată doar persoanelor cu un nivel ridicat de venituri.
Atât pentru zborurile scurte, cât și pentru cele lungi, alcoolul apare în meniurile companiilor aeriene, dar are vreo repercusiune asupra sănătății noastre?
Indiferent de durata zborului, nu trebuie să uităm că fiecare zbor implică o schimbare a presiunii atmosferice care trebuie luată în considerare. La o altitudine mai mare, presiunea scade exponențial, ceea ce duce la o reducere a nivelului de saturație a oxigenului din sângele pasagerilor. Această situație afectează toate persoanele, indiferent de starea lor de sănătate.
Experții asigură, totuși, că persoanele sănătoase nu au de ce să se îngrijoreze, riscul fiind în special pentru cei care au o boală subiacentă, sistemul cardiovascular fiind cel mai vizat. Acest lucru se întâmplă pentru că cea mai mare temere într-un zbor este apariția unei tromboze venoase profunde, adică formarea de cheaguri de sânge în extremitățile inferioare. Factorii care contribuie la acest risc includ antecedentele familiale, sarcina sau un nașterea recentă, precum și tratamentele chimioterapeutice.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sistemul cardiovascular, pus la încercare
Pe lângă faptul că au luat în considerare condițiile aerodinamice ale unui avion, o echipă de la Institutul de Medicină Aerospațială din Germania a fost interesată de impactul pe care băuturile alcoolice îl pot avea asupra organismului nostru în timpul zborurilor de lungă durată.
Presiunea parțială a oxigenului în cabină scade, așa că echipa a analizat cum se corelează această condiție cu consumul de alcool, iar rezultatul a fost că scade calitatea somnului, sistemul cardiovascular „este pus la încercare” și hipoxemia, adică nivelul scăzut de oxigen în sânge, se prelungește.
Descoperirea a fost făcută după studierea somnului a două grupuri de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Unul dintre grupuri a fost analizat în condiții normale, în timp ce al doilea a fost expus la condiții similare cu cele dintr-o cabină la altitudine de croazieră. Alcoolul consumat de grupul de control a fost bere, vin și vodcă.
Tulburări minore cauzate de zbor
Având în vedere circulația sporită cu acest mijloc de transport, o parte considerabilă a populației este deja familiarizată cu cele mai frecvente simptome la care este expusă. Deshidratarea nu trece neobservată pentru aproape nimeni, poate doar pentru cei mici. Circulația sângelui și sistemul digestiv suferă, de asemenea, modificări:
Deshidratarea: o circumstanță experimentată de toți, chiar dacă nu suntem conștienți. Se manifestă la nivelul mucoaselor și pielii.
Umflarea picioarelor și gleznelor: este obișnuit să vezi pasageri ridicându-se de pe scaun, chiar și în cazul zborurilor scurte. Probabil sunt persoane cu tendință la retenția de lichide, situație care nu este favorizată de presiunea din cabină.
Gaze și constipație: o neplăcere mai frecventă în zborurile lungi, deoarece se consumă mai multă mâncare, iar sistemul digestiv trebuie să se adapteze la un alt ritm, la care se adaugă deshidratarea, care îngreunează și mai mult procesul digestiv, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News