Ce se întâmplă cu Igor Dodon?! Partidul Socialiștilor a DECIS
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor a decis ce se va întâmpla cu acesta.

Marți seara, 17 noiembrie, la o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, a avut loc, de fapt, ședința de urgență a Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Într-un comunicat publicat pe site-ul PSRM, socialiștii menționează că în cadrul întrevederii de urgență, la care a participat și președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, Consiliul Republican al PSRM „a luat un șir de decizii importante”, mai exact opt la număr.

„În ședință, la care a participat și președintele țării, Igor Dodon, s-a făcut o analiză a situației la zi în țară sub mai multe aspecte: economic, social, politic etc. S-a vorbit despre activitatea Guvernului Chicu în condițiile în care în Parlament lipsește o majoritate guvernamentală. S-a concluzionat că orice destabilizare politică poate afecta și mai mult economia țării, iar aceasta va provoca o criză socială, ale căror costuri vor fi imense pentru cetățenii Republicii Moldova. În această ordine de idei, Consiliul Republican al PSRM a luat un șir de decizii importante:

– să susțină inițiativa deputaților socialiști de a propune Congresului alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al formațiunii.

– să fie convocat în ședință Congresul XVI al PSRM până la sfârșitul anului.

– a împuternici conducerea partidului, în mod special fracțiunea legislativă, să depună efort pentru a identifica posibilitatea de a păstra stabilitatea politică în țară și cursul de dezvoltare echilibrată a politicii externe.

– să susțină în continuare punerea în practică a promisiunilor electorale ale lui Igor Dodon. E vorba, mai întâi de toate, de proiectele sociale, care au drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor și susținurea celor mai defavorizate pături ale societății.

– de promovat în continuare realizarea proiectelor naționale de dezvoltare a infrastructurii, cum ar fi “Drumuri bune pentru toți”, construcția de apeducte, salubrizarea localităților și iluminatul stradal în satele și orașele țării.

– de acordat suport sporit sistemului medical în lupta cu pandemia COVID-19 și, în același timp, de evitat închiderea pe viitor a policlinicelor și spitalelor din țară;

– de susținut proiectele destinate tinerilor, cum ar fi “Prima casă”, instituirea “Capitalului matern”, majorarea indemnizațiilor pentru întreținerea copiilor etc.

– de dezvoltat programele existente și de lansat alte proiecte pentru reîntoarcerea în țară a moldovenilor aflați la muncă peste hotare.

– să fie promovate și puse în practică principiile europene privind funcționarea limbilor în stat. Astfel, fracțiunea parlamentară a socialiștilor va insista ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică.

– să fie anulată cenzura impusă de fostul regim oligarhic asupra audiovizualului. În scurt timp urmează să fie propuse modificările la Codul Audiovizualului pentru a elimina cenzura în raport cu posturile TV retransmise din Federația Rusă, restricție care a fost anterior criticată dur atât de societatea civilă din țara noastră, cât și de către partenerii noștri de dezvoltare”, se menționează în comunicatul PSRM.

Marți seara Dodon a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook, prin care a anunțat că în cadrul întrevederii a acceptat propunerea Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor de a reveni în funcția de lider al PSRM.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690.139), potrivit Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel