Data actualizării:
Data publicării:

Ce se întâmplă cu EURO în România, 5 martie 2022. Adrian Vasilescu: Ca fiecare criză, a început cu retragere de la bănci. Panica financiară nu se justifică

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit, astăzi, despre ce se întâmplă în România, cu privire la euro. 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, întrebat, la Antena 3, de către Mihaela Bîrzilă, despre euro, care a ajuns la 5,35 lei la vânzare la casele de schimb valutar, dar și despre fuga românilor după lichiditate, a răspuns: 

”Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici. Peste această inflație s-a așternut o situație geopolitică foarte complicată, un fenomen cu care nu suntem obișnuiți, generațiile de astăzi n-au avut de-a face cu el. 

De obicei, avem experiența a ceea ce se întâmplă în criză și, ca fiecare criză, a început cu retrageri de la bănci. Din diferite motive, cele mai multe fiind de neînțelegere a fenomenului ”bani”, pentru că dacă este vorba ca-n lumea asta să se devalorizeze sau să se deprecieze banii, ei se depreciază oriunde ar fi, pentru că inflația merge înainte, iar războiul ar putea să o accentueze. 

Este normal ca oamenii să se îngrijoreze, dar nu sunt date care să justifice vorbele despre panică financiară pe care le aud destul de des, nu există o panică financiară și nici nu este motiv, la această oră, în România. 

Oamenii sunt îngrijorați, se iau unii după alții și schimbă euro. Unii se grăbesc să schimbe lei în euro, să-și retragă și depozitele de la bănci, ca să plece în Grecia și-n Bulgaria. Cum să iei banii cu tine și să pleci în Grecia, când în Grecia poți să-ți scoți banii de la bancomat, de acolo, prin convențiile pe care le avem cu toată lumea?  

Cursul de la casa de schimb nu are nicio semnificație într-un moment foarte special. Dacă vrem să ne uităm ce se întâmplă în realitate, ne uităm pe piața valutară, la cursul pe care-l dă BNR, care ne arată că piața noastră valutară este absolut stabilă”. 

Când a început această tendință a românilor de a-și retrage euro din bănci sau de a schimba leii în euro, Adrian Vasilescu a fost contactat de DCNews. 

Iată aici ce ne-a spus: EXCLUSIV  Mai multe BĂNCI nu au EURO. Prima reacție de la vârful BNR. Adrian Vasilescu: ”Sunt unii GRĂBIȚI. În aceste vremuri de război, cursul este liniștit”. Ce spune despre vânzarea euro la peste 5 lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel