Data publicării:

Ce se întâmplă cu depozitarea gunoiului în Bucureşti în 2023. Şedinţă la Prefectură. Toni Greblă, mesaj pentru primarii de sector şi pentru Nicuşor Dan

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Instituţia Prefectului Bucureşti
Facebook Instituţia Prefectului Bucureşti

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, vine cu noi solicitări către Primăria Generală şi primăriile de sector cu privire la depozitarea deşeurilor în 2023. 

În continuarea demersurilor realizate în 2022 de către Prefectura Municipiului București și având în vedere că, la sfârșitul anului, contractele comerciale încheiate pentru depozitarea deșeurile de pe raza Municipiului București au intrat într-o etapă nouă, prefectul Toni Greblă solicită Primarului General și Primarilor de Sector să ia de urgență toate măsurile necesare la nivelul Capitalei în acord cu angajamentele asumate privind asigurarea continuității acestui serviciu esențial pentru populație și să intensifice eforturile privind colectarea selectivă a gunoiului.

Această problematică a fost abordată în cadrul unei întâlniri de lucru, care a fost convocată marți, 10 ianuarie 2023, de către prefectul Capitalei. La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, primari și responsabili direcți de acest domeniu din cadrul Primăriilor din Capitală, precum și conducerile Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADI București), se arată într-un comunicat al Prefecturii Bucureşti.

Prefectul Capitalei atrage atenţia autorităţilor locale

Scopul întâlnirii a fost identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea continuității colectării, depozitării și tratării deșeurilor strânse de pe raza Municipiului București. Accentul a fost pus pe necesitatea finalizării procedurilor și operaționalizării contractelor de atribuire a serviciilor de depozitare a deșeurilor menajere provenite de pe raza Sectoarelor 1-6 și pe dispozițiile legale privind tarifele de depozitare.

În cadrul ședinței de lucru, prefectul Capitalei a fost informat cu privire la faptul că la nivelul ADI București s-au făcut pași înainte, astfel încât să nu existe sincope în ceea ce privește asigurarea serviciului de depozitare pentru deșeurile menajere din Capitală. Astfel, au fost încheiate procedurile de atribuire, pentru o perioadă de un an, a serviciilor de eliminare, prin depozitare, pentru deșeurile menajere din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, fiind în curs de soluționare și procedura care vizează Sectorul 1, în cazul căreia a fost formulată o contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Totodată, prefectul Capitalei a atras atenția cu privire la responsabilitățile pe care le au autoritățile locale privind colectarea selectivă a deșeurilor, menționând că este necesară implementarea acestui sistem la nivelul instituțiilor publice, școlilor și societăților comerciale de pe raza fiecărui sector, astfel încât cetățenii să conștientizeze importanța acestui proces și să înceapă să îl sprijine mai mult.

În cadrul întâlnirii de lucru au fost abordate și angajamentele asumate la nivel european și calendarul comunicat de Uniunea Europeană privind responsabilitățile autorităților române privind atingerea, în următorii ani, a țintelor privind reciclarea deșeurilor și construirea stațiilor de tratare și depozitare a acestora.

"Având în vedere responsabilitatea autorităților publice locale privind gestionarea eficientă și sigură a deșeurilor, am solicitat primarilor să ia urgent toate măsurile care se impun pentru operaționalizarea contractelor încheiate pentru asigurarea continuității acestui serviciu esențial pentru populație și să îmi prezinte calendarul de implementare a acestora, inclusiv în acord cu angajamentele luate privind asigurarea colectării selective. Mă bucur că nu vor fi sincope în privința depozitării deșeurilor și am încurajat autoritățile locale să găsească cele mai eficiente soluții pentru tratarea și depozitarea acestora, cât mai aproape de Municipiul București și cu respectarea legislației în vigoare”, a declarat prefectul Toni Greblă.

Cum poate contribui Prefectura

În cadrul ședinței au fost discutate și modalitățile concrete prin care Prefectura Capitalei poate contribui, în limita atribuțiilor sale, inclusiv prin sprijin la nivel legislativ, pentru deblocarea eventualelor situații care ar putea duce la întârzieri în finalizarea procedurilor de eficientizare a serviciului de colectare, tratare și depozitare a deșeurilor.

În final, prefectul a subliniat faptul că dezvoltarea durabilă a Capitalei și respectarea țintelor privind protecția mediului și reciclarea deșeurilor pot fi realizate doar printr-o colaborare susținută între toți factorii de decizie implicați și responsabili de aceste problematici deosebit de importante pentru cetățeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel