Ce se întâmplă cu creierul tău dacă faci sport doar în weekend
Majoritatea dintre noi suntem conștienți de faptul că activitatea fizică este esențială pentru a ne menține sănătoși, dar poate fi foarte dificil să găsim timp în viața de zi cu zi. Din fericire, dovezile științifice arată că și antrenamentele mai rare au beneficii.
Mulți oameni sunt conștienți că exercițiul fizic este o parte fundamentală a unui stil de viață sănătos. Cu toate acestea, foarte mulți oameni nu fac atât de mult sport pe cât și-ar dori.
Până la urmă, într-un sistem economic ca al nostru, este adesea complicat să echilibrăm diferite aspecte ale vieții, precum munca, relațiile sociale, familia sau hobby-urile. Totuși, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze să încercăm să facem măcar puțin exercițiu, atât cât ne permite programul; avem multe dovezi că, chiar și pentru un timp scurt, exercițiul rămâne benefic pentru sănătatea noastră. De exemplu, un nou studiu a descoperit că persoanele care se antrenează în weekend ar putea beneficia de aceleași avantaje ca și cele care fac sport în mod regulat.
Diferite tipare de exercițiu fizic
Potrivit autorilor acestei cercetări, publicată în revista de specialitate Nature Aging, concluzia provine dintr-o analiză observațională a unei mari cohorte (75.629 pacienți, ale căror date au fost colectate în baza de date UK Biobank). Pe baza informațiilor despre obiceiurile lor sportive, cercetătorii au împărțit aceste persoane în trei grupuri:
Persoane inactive: acelea care nu acumulau 150 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă pe parcursul săptămânii.
Persoane active în mod regulat: acelea care distribuiau cele 150 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă pe parcursul întregii săptămâni.
„Războinici de weekend”: acele persoane care realizau 50% sau mai mult din activitatea fizică în una sau două zile, iar restul în celelalte zile ale săptămânii.
De asemenea, acești oameni de știință au decis să se concentreze în mod special pe efectul diferitelor tipare de activitate fizică asupra sănătății creierului și asupra riscului de a dezvolta afecțiuni precum demența, Parkinson, accidentul vascular cerebral sau tulburările psihologice. Pentru acest lucru, participanții au fost monitorizați timp de 8,4 ani, în medie, perioadă în care dosarele lor medicale au fost folosite pentru a analiza incidența acestor tipuri de patologii.
Beneficiile „războinicilor de weekend”
Ceea ce au descoperit este că persoanele care făceau 150 sau mai multe minute de activitate fizică moderată sau viguroasă în fiecare săptămână aveau un risc redus de a dezvolta tulburări neurologice sau psihiatrice, în comparație cu pacienții care nu respectau această recomandare.
Interesant este, însă, că persoanele care își făceau majoritatea exercițiilor în weekend beneficiau de aceeași reducere a incidenței, la fel ca cele care își distribuiau activitatea fizică în mod mai regulat pe parcursul săptămânii.
Autorii subliniază că această descoperire este relevantă, deoarece ilustrează tipare de exercițiu care ar putea fi mai ușor de adoptat pentru multe persoane. Astfel, recomandarea exercițiului fizic în weekend ar putea constitui o strategie eficientă de prevenție, în special pentru cei care au dificultăți în a integra antrenamentele în rutina zilnică, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News