Ce se întâmplă cu BAC-ul și evaluarea națională. Ligia Deca: Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce se întâmplă cu BAC-ul și evaluarea națională. Ligia Deca: Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește / Foto: Pixabay
Ce se întâmplă cu BAC-ul și evaluarea națională. Ligia Deca: Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește / Foto: Pixabay
Ligia Deca, ministrule Educației, a venit cu mai multe precizări legate de încheierea situațiilor școlare și susținerea examenului de bacalaureat și al evaluării naționale.

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat modificarea calendarului de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XXII-a. menționând că înscrierile pentru examenul de bacalaureat și evaluare națională, se vor prelungi și ele până pe 13 iunie.

"O altă chestiune ține de rolul pe care îl are Ministerul Educației în asigurarea unui proces educațional normal în contextul dat. Noi continuăm să centralizăm constant informații privind situația participării celor din învățământ la actul educațional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învățământ, cât și la nivelul cadrelor didactice.

Perioada de încheiere a situației școlare, prelungită

De asemenea, așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a 8-a și a 12-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională. având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a 8-a, a 12-a și a 13-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie.

Ce se întâmplă cu bacalaureatul și evaluarea națională

În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificarea activităților de final de an școlar. În ceea ce privește înscrierile la examene, înscrierile pentru examenul de bacalaureat și evaluare națională, se vor prelungi și ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competențe din cadrul examenelor de bacalaureat se vor susține în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise pentru ambele examene naționale, bacalaureatul și evaluarea națională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului și ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului pentru ca toți absolvenții să poată să-și urmeze parcursul educațional care li se potrivește, acolo unde doresc ei să meargă mai departe.

Ce prevede ordinul de ministru

Evident, și noi ne dorim ca lucrurile să revină la normal, facem toate eforturile în acest sens. Știu că a fost o discuția în spațiul public vizavi de modificările aduse prin ordin de ministru la regulamentul de organizare și funcționare, în sensul în care am ușurat din punct de vedere birocratic închiderea situației școlare.

Știm cu toții că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor și în acest sens avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce. În primul rând, încheierea situației școlare, în cazuri excepționale, cum este cel de față, se poate face cu minimum două note sau calificative de către profesorii care predau acele discipline.

VEZI ȘI: Veste bună pentru elevi, în plină grevă a profesorilor: Mediile pot fi încheiate cu 2 note. OUG publicat în Monitorul Oficial

Nu vorbim despre încheierea situației școlare de altcineva decât de profesorii de la disciplinele respective. (...) De asemenea, vorbim despre o prevedere care permite un pas birocratic în minus adică eliminarea obligativității validării situației școlare în ansamblu de către consiliul profesoral. De ce? pentru cî având în vedere constrângerile de timp și importanța ca toți elevii să aibă situația încheiată, am simțit nevoia să simplificăm procedurile firești prin care acest lucru se întâmplă. Asta nu înseamnă că situația școlară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligație", a declarat Ligia Deca în cadrul unei conferințe de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel