Data actualizării:
Data publicării:

Ce se ascunde în spatele oboselii. Dr. Ruxandra Dobrescu: Poate fi foarte severă și apare dintr-o dată

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @yanalya
FOTO: Freepik @yanalya

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, atrage atenția asupra oboselii, de care spune că nu este doar semnul afecțiunilor tiroidine.

Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, a făcut precizări importante legate de oboseală, despre care spune că este doar un semn al afecțiunilor tiroidine, motiv pentru care trebuie să fim atenți și la celelalte simptome cu care ne confruntăm.

”Oboseala poate avea multe cauze, unele fizice, alte psihice - nu e musai DOAR de la tiroidă! Ăsta este exemplul cel mai bun că: Nu trebuie să punem un diagnostic doar bazându-ne pe un simptom - adică: sunt obosită, trebuie că e de tiroidă!, pentru că poate nu e!

Adică sunt șanse mari să nu o nimerim! Clișeele nu sunt sănătoase! Adică nici nu ne împăcăm cu gândul că e normal să nu ne simțim bine, doar avem probleme cu tiroida! Nu, nu e normal! Dacă nu ne e bine trebuie să vedem de unde ni se trage și cum facem să fie bine”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Ce se poate ascunde în spatele stării de oboseală

Potrivit medicului endocrinolog, oboseala se poate manifesta pentru că:

”Ești super-agitat, muncești prea mult și dormi prea puțin! (foarte frecvent, așa-i?!)

Ești deprimat, pentru că muncești prea mult, dormi prea puțin și pandemia îți mănâncă zilele (și nopțile...)

Te-a ajuns astenia de toamnă! Ăsta ar putea fi semnul unei tulburări depresive sezoniere, la apariția căreia contribuie scurtarea zilei și lipsa expunerii la lumină. Dacă despre asta e vorba, ar trebui să-ți fie mai bine acum, că a venit primăvara!

Ai hipotiroidism! Sau hipertiroidism! Pentru că da, poate fi și de la tiroidă! În cazul ăsta, oboseala se instalează de regulă lent și se însoțeste de multe alte simptome care ne ajută să bănuim diagnosticul.

Ai o anemie - destul de frecventă la femeile tinere datorită pierderilor de sânge menstrual; sau datorită unei diete deficitare în vitamina B12 (vegetarieni). Uneori însă anemia poate fi semnul unei probleme mai serioase (o boală hematologică, cancer etc...)

Ai reușit să te procopsești cu o infecție virală - gripă sau COVID! În cazul ăsta oboseala poate fi foarte severă și apare dintr-o dată”, a mai scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, endocrinologul a ținut să sublinieze că ”orice boală organică severă se manifestă în general (și) prin oboseală”, precizând în același timp că este important să mergem la medic chiar de la primele semne. ”Deci cum spuneam? Nu ne punem singuri eticheta cu diagnosticul, ci mergem la doctor! Și nici nu stăm să suferim în tăcere, căutăm cauza - este singura cale de a rezolva ceva”, a concluzionat medicul.

Citește și:  Alimentația în cazul afecțiunilor tiroidiene. Dr. Ruxandra Dobrescu: Avem nevoie de sare iodată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel