Data publicării:

Ce se ascunde în spatele nominalizării lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Chirieac: Totuși te bazezi pe ceva. Nu te arunci pe orice funcție internațională care iese la iveală

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mark Rutte și Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială
Mark Rutte și Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre posibila nominalizare a președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO. 

Președintele Klaus Iohannis ar fi fost propus pentru funcția de secretar general al NATO. În cadrul intervenției la Antena3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect.

„Eu cred că această nominalizare nu a fost făcută fără un sprijin din partea americană. Pe mine m-a mirat foarte tare fiindcă președintele Joe Biden a anunțat că îl susține pe Mark Rutte, fostul premier al Olandei. El este, știți toată povestea, bun cunoscător și cam adversar al României. Asta se întâmpla când era premier olandez. Poate că la NATO va fi altfel.

Important este că Joe Biden îl sprijină pe Mark Rutte. Anunțul făcut de Cotroceni, de București, în acest sens, poate fi surprinzător, dar îmi imaginez că această candidatură nu a fost făcută ca și cum ai trage un bilet la loterie. Înțeleg că totuși te bazezi pe ceva, adică nu te arunci pe orice funcție internațională care iese la iveală.

Poate că partenerii europeni doresc lucrul acesta, deși, atenție, în mod normal, președintele civil al NATO, secretarul general cum se numește, e un european. Șeful militar este american. Așa lucrează, așa s-au așezat lucrurile până acum.

Să vedem pe ce bază Bucureștiul a făcut această propunere, fiindcă să faci o propunere la acest nivel, în neant, nu e în regulă. Mă gândesc că e ceva la mijloc, ceva ce nu am aflat încă.”, a spus Bogdan Chirieac. 

 

Analistul a fost întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea să folosească această chestiune într-o eventuală negociere pentru obținerea unei alte funcții importante la Bruxelles. 

„Rezultă că vizezi orice funcție internațională iese la interval, ceea ce iarăși nu e în regulă. NATO e alianță politico-militară, Uniunea Europeană e altă organizație. Dacă iese ceva la ONU, te duci și la ONU? Întreb. Nu!

Ai calități pentru una dintre organizații și la un nivel foarte înalt. Deci după ce era bătut în cuie Mark Rutte, a anunțat candidatura Cotroceniul. Îmi imaginez că totuși președintele Iohannis se bazează pe ceva.", a mai spus Bogdan Chirieac la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel