Data publicării:

Ce scrie POLITICO despre numirea noilor șefi ai UE: L-ați întrebat pe procuror?

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol mai multe despre numirea noii conduceri a Uniunii Europene.

Alegeri prezidentiale 2024

Luni, când liderii UE se vor reuni pentru a discuta despre cine va ocupa funcțiile de conducere ale UE, două dintre persoanele luate în considerare vor fi cercetate în justiție.

După cum a relatat POLITICO, numele preferate pentru a se așeza la masa de conducere a UE sunt Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, António Costa din Portugalia ca președinte al Consiliului European, Roberta Metsola din Malta ca șef al Parlamentului European și Kaja Kallas din Estonia ca șef al politicii externe. 

Parametrii privind modul de repartizare a liderilor în aceste posturi iau în considerare diversitatea geografică (de exemplu, țările baltice vs. Europa de Vest vs. Europa de Sud), echilibrul de gen și afilierea politică.

Ceea ce nu există însă orientări clare sunt problemele juridice ale potențialilor candidați.

Întâmplarea face că favoriții atât pentru Consiliul European, cât și pentru Comisia Europeană au o asemănare izbitoare: amândoi fac obiectul unor investigații în curs de desfășurare.

Desigur, faptul de a fi un politician de rang înalt te poate face o țintă. Jean-Claude Juncker și-a îndeplinit mandatul de președinte al Comisiei deși a fost supus unor presiuni în legătură cu scutirile fiscale de care au beneficiat companiile în perioada în care era președinte al Luxemburgului - fiind lansate anchete pentru a se stabili dacă o decizie fiscală din 2003 în Luxemburgul condus de Juncker a fost atât de generoasă pentru Amazon încât a reprezentat un ajutor de stat ilegal.

De atunci, scandalul Qatargate, cu bani în schimbul influenței, a ridicat ștacheta la Bruxelles, iar în urma alegerilor pentru Parlamentul European, în care grupurile de extremă dreapta au făcut progrese majore prin campania împotriva putregaiului din cadrul partidelor principale din Europa, bagajul judiciar ar putea reprezenta o problemă.

Iată o privire asupra anchetelor în curs de desfășurare asupra Ursulei von der Leyen și a lui Costa.

Ursula von der Leyen

Von der Leyen nu este încă în regulă în ceea ce privește Pfizergate - un scandal legat de faptul că nu a dezvăluit schimburile sale cu directorul general al companiei farmaceutice.

Problemele președintelui Comisiei, cunoscut sub acronimul de trei litere VDL, se întorc la un alt acronim de trei litere: SMS.

Încă de pe vremea când era la Ministerul german al Apărării, von der Leyen a avut probleme din cauza utilizării mesajelor text. 

Înainte ca von der Leyen să fie trimisă la Bruxelles, Ministerul său al Apărării din Germania se confrunta cu o anchetă a Bundestagului pentru nereguli în contractele acordate unor firme de consultanță - dar când legislatorii au cerut să vadă telefoanele ei de serviciu ca parte a unei anchete privind aceste contracte, s-a descoperit că telefoanele fuseseră resetate.

Cel mai recent scandal a izbucnit atunci când New York Times a relatat că von der Leyen a schimbat mesaje text cu Albert Bourla, șeful Pfizer, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie Covid-19. Ziarul a dat în judecată Comisia în fața Curții de Justiție a UE pentru refuzul acesteia de a publica aceste mesaje.

Anchetatorii de la Parchetul European au preluat în ultimele luni o investigație care decurge dintr-un proces separat intentat de Frédéric Baldan împotriva Ursulei von der Leyen, potrivit unor documente juridice consultate de POLITICO și de un purtător de cuvânt al biroului procurorului din Liège. 

Baldan, un lobbyist belgian pentru companii chineze, a dat-o în judecată pe președinta Comisiei, acuzând-o de ”interferență în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese” - o audiere în acest caz a fost amânată pentru luna decembrie. 

António Costa

Fostul prim-ministru portughez, António Costa, este clar favorit pentru postul de conducere al Consiliului European, însă unii dintre cei de la Bruxelles sunt sceptici cu privire la faptul că este cel mai potrivit pentru această funcție.

Deși Costa este apreciat de șefii de stat și de guvern ai UE și are un palmares dovedit de negociator priceput - genul de negociator de care este nevoie pentru a debloca discuțiile complexe din cadrul Consiliului -, el face în continuare obiectul unei anchete juridice în curs de desfășurare în țara sa.

Costa nu a fost acuzat în mod oficial de nicio infracțiune, dar este în continuare anchetat în cadrul unei anchete de amploare privind traficul de influență care a dus la demisia sa în noiembrie anul trecut.

Procurorii susțin că membrii guvernului lui Costa au adaptat legislația pentru a-i avantaja pe susținătorii unui centru de date ultramodern din Sines, în sudul Portugaliei. Numele premierului de atunci a fost menționat de suspecți în mai multe interceptări telefonice, ceea ce i-a determinat pe procurori să cerceteze ce ar fi putut ști despre această schemă.

Detaliile anchetei asupra lui Costa rămân clasificate; acesta neagă orice abatere.

Susținătorii săi de la Lisabona și de la UE insistă asupra faptului că dosarul împotriva sa este slab și spun că faptul că procurorii portughezi nu l-au acuzat de nicio infracțiune arată că nu dispun de probe pentru a face acest lucru.

Dar, nici procurorii nu au renunțat la investigația asupra lui Costa, iar adversarii candidatului portughez spun că ar da o imagine proastă ca o persoană cu probleme juridice să ajungă într-unul dintre cele mai prestigioase posturi din UE. Această încadrare ar putea fi folosită de țările nordice care încearcă să stimuleze candidatura premierului danez Mette Frederiksen, considerată mai apropiată de pozițiile lor în materie de apărare și migrație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel