CE salută reforma compensării proprietăţilor naţionalizate din România
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei  salută adoptarea de către autorităţile române a unei reforme a mecanismului de compensare sau restituire a proprietăţilor naţionalizate, conform unui omunicat al CE publicat joi, informează Agerpres.

Autor: Laura Galescu

 La o reuniune desfăşurată între 4 şi 6 iunie cu privire la monitorizarea executării deciziilor luate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Comitetul de Miniştri a adoptat o decizie cu privire la hotărârea-pilot din cazul 'Maria Atanasiu şi alţii împotriva României'. Decizia a fost luată în finalul unei dezbateri privind despăgubirea sau restituirea bunurilor naţionalizate din România,

În decizia sa, Comitetul salută determinarea demonstrată de autorităţile române în executarea acestei hotărâri, ce a permis adoptarea unei noi legi de reformă a mecanismului de despăgubire, cu scopul de a-i asigura eficienţa şi viabilitatea.

În acelaşi timp, Comitetul ia notă de decizia Curţii de a menţine blocarea acţiunilor repetitive până când se va putea pronunţa, printr-una sau mai multe decizii de principiu, asupra măsurilor luate de autorităţile române în răspuns la decizia-pilot din cazul Mariei Atanasiu.

Una din problemele subliniate de Comitetul de Miniştri constă în importanţa unei monitorizări strânse şi constante a aplicării noii legi, aşa încât autorităţile competente să poată interveni rapid, dacă este necesar, inclusiv prin măsuri legislative, pentru a asigura funcţionarea eficientă a mecanismului nou creat, se mai precizează în comunicatul de la Strasbourg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel