Ce salariu are un sergent sau un locotenent în România
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
MApN vrea să retragă din proiectul legii privind securitatea cibernetică articolul cu rezerviştii voluntari / Foto: Facebook MApN
MApN vrea să retragă din proiectul legii privind securitatea cibernetică articolul cu rezerviştii voluntari / Foto: Facebook MApN
Se pare că tot mai puțini elevi aleg să meargă la o școală militară. Află în articol ce salariu are un sergent sau un locotenent în România.

În sala de sport a Liceului Teoretic "George Călinescu" din Constanța au fost aduși toți elevii de clasa a XII-a din școală, iar ofițerii de la Centrul Militar din zonă au încercat să îi convingă pe tineri să urmeze o carieră în armată. Se pare că în ultima vreme tot mai puțini elevi aleg să meargă la o școală militară, iar una dintre cauze ar fi războiul din Ucraina, transmite Pro Tv. 

Astfel de întâlniri sunt organizate în toată țara după ce școlile militare nu mai au mulţi candidaţi. Este o situație cu care Armata nu s-a mai confruntat până acum. Școlile de maiștri militari și subofițeri din Buzău, Sibiu și Pitești au reușit să atragă doar 70% dintre elevii pe care puteau să îi pregătească și chiar și la marină, în Constanța, au rămas 10% dintre locuri libere.

Întrebați de ce evită să își aleagă o astfel de carieră, unii dintre tinerii de la Constanța au spus că în mare parte sunt speriați de pericolul acestui job. Armata încearcă însă să compenseze aceste riscuri despre care vorbesc tinerii cu promisiunea unei meserii bine plătite.

Întrebat ce salarii au militarii din România, Lt. Col. Vasile Mitrea, Comandant CMJ Galați a spus: "Undeva pe la 3.000 - 3.500 de lei pentru un sergent și 4.000 de lei pentru un sublocotenent. Are dreptul la o indemnizație lunară care acoperă parțial și uneori integral chiria".

MApN: Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor"

MApN arată că în mediul online circulă un document reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ. MApN transmite că aceste speculații nu au nicio legătură cu realitatea.

"Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor. În spațiul online circulă documentul din imagine, reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ.

Speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea.

De fapt, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Detalii, aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/77597,art. 47.

Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României.

Astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice cu privire la derularea activităților curente din domeniul pregătirii populației pentru apărarea țării au mai existat și au fost semnalate prompt de structurile de informare publică ale MApN. Detalii aici: https://url24.top/DmbJs, https://url24.top/KqLbP, https://url24.top/eYMoI, https://url24.top/LfqqE, https://url24.top/DpKHp.

Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile "Comunicate de presă" și pe platforma "InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/"), cât și pe canalele oficiale din Social media. Sursa https://inforadar.mapn.ro/tema25/index.php #InfoRadar #FakeNews #Informarepublică #MApN", se arată în postarea MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel