Ce să faci dacă te surprinde pe stradă, în curte sau cu geamurile deschise dezinsecția stradală. Soluția folosită, riscuri și recomandări
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
pexels
pexels
Dezinsecția stradală în București se face la ore târzii, cu o mașină cu lumini, ușor identificabilă, care are un tun prin care suflă, în sistem circular o substanță. 

În contextul în care această dezinsecție vă poate surprinde pe stradă, în curte sau cu geamurile deschise, am făcut o solicitare către Primăria Capitalei, pentru a înțelege dacă vorbim despre un risc sau nu pentru sănătate. 

Iată integral răspunsul primit de la Direcția Servicii Publice, Serviciul Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție (îngroșările din text aparțin redacției):

”Tratamentele de dezinsecție stradală pentru combaterea țânțarilor sunt executate de Compania Municipală Eco Igienizare București S.A. conform Programului Unitar de Acțiune pentru anul 2024 aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 388/2023.

Tratamentele de dezinsecție se efectuează, conform ghidurilor de specialitate și metodologiilor de profil, în perioada de maximă activitate a insectei de interes – în speță țânțarul comun (specia Culex pipiens), care este predominant în țara noastră, și a cărui activitate de zbor și căutare a gazdei este cu precădere după lăsarea întunericului. 

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, substanțele utilizate pentru combaterea țânțarilor sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de Ministerul Sănătății - Comisia Națională pentru Produse Biocide. Concentrațiile soluțiilor de lucru utilizate la tratamentele de dezinsecție în sistem ULV sunt calculate în concordanță cu recomandările din avizele produselor și optimizate pentru a neutraliza țânțarii din zona supusă tratamentului de pulverizare cu soluția insecticidă, fără însă a afecta sănătatea populației și a celorlalte viețuitoare.

Operatorii Companiei Municipale Eco Igienizare sunt instruiți ca, în zonele unde observă prezența trecătorilor să oprească pulverizarea soluției insecticide, pentru a evita orice risc asociat cu expunerea la aerosoli încărcați cu produs insecticid; la concentrația utilizată, soluția insecticida nu este toxică pentru oameni și animale, însă la expunere directă sau prelungită poate accentua eventuale condiții medicale cu fond respirator sau alergic. 

Așadar, cea mai facilă metodă de protecție pentru cetățenii care observă prezența unui echipaj aflat în desfășurarea tratamentelor de dezinsecție este reprezentată de evitarea zonei respective timp de 10-15 minute, pentru a permite consumarea efectului biocid al soluției pulverizate. 

Mai multe informații referitoare la aplicarea tratamentelor pentru combaterea țânțarilor, referitoare la zonele /străzile supuse tratamentelor de dezinsecție se pot găsi pe pagina web a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție București, secțiunea dezinsecție țânțari - https://adiddd.ro/vezi-dezinsectie-tantari-live/”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel